Simptomat e sëmundjes së Parkinsonit në mënyrën se si ecni

Simptomat e sëmundjes së Parkinsonit në mënyrën se si ecni

Sëmundja e Parkinsonit është një çrregullim i trurit që shkakton lëvizje të paqëllimshme ose të pakontrollueshme, të tilla si dridhje, ngurtësi dhe vështirësi me ekuilibrin dhe koordinimin.

Simptomat e sëmundjes së Parkinsonit zakonisht zhvillohen gradualisht dhe në fillim janë të lehta. Ka shumë simptoma të ndryshme që lidhen me Parkinson.

Ndërsa pothuajse çdokush mund të jetë në rrezik për zhvillimin e Parkinsonit, disa studime kërkimore sugjerojnë se kjo sëmundje prek më shumë burrat sesa gratë. Mënyra në të cilën një person ecën mund të jetë tregues i hershëm i lidhur me rrezikun e tij.

Simptomat e sëmundjes së Parkinsonit

Ngurtësia e muskujve është një simptomë kryesore e sëmundjes së Parkinsonit.

Ngurtësia e muskujve e njohur përfshin ngurtësimin dhe tensionin në muskuj, të cilat mund ta bëjnë të vështirë lëvizjen dhe shprehjen e fytyrës dhe mund të rezultojë në ngërçe të dhimbshme të muskujve.

Kjo simptomë nuk gjendet vetëm në fytyrën e një personi, por mund të jetë e dukshme edhe në këmbët e tyre, duke ndikuar më tej në mënyrën se si një person ecën. Një ndryshim në lëvizje si ngurtësia e muskujve dhe ngadalësia e bëjnë më të vështirë marrjen e hapave normalë dhe ndikojnë në ecjen e një personi.

Ekspertët paralajmërojnë se hapat e shkurtër dhe të përzier janë një shenjë e zakonshme e sëmundjes së Parkinsonit. Shenja të tjera të pazakonta të ecjes mund të përfshijnë ngrirjen, e cila është e ngjashme me ngjitjen e këmbëve në dysheme dhe mund të tregojë Parkinson të avancuar.

Ënjtja është gjithashtu një problem i zakonshëm për të sëmurët nga Parkinson. Ënjtja mund të jetë për shkak të grumbullimit të lëngjeve dhe mungesës së ushtrimeve të mjaftueshme, megjithatë nëse ënjtja përkeqësohet, mund të jetë një efekt anësor i Parkinsonit.

Njerëzit e përshkruajnë ndjenjën si të pasurit e këmbëve të rënda dhe përjetojnë vështirësi në ngritjen e tyre, sipas Parkinson’s UK. Mund të ketë gjithashtu vështirësi në mbathjen e këpucëve ose këpucët ndihen më të ngushta se zakonisht.

LEXO EDHE:

Back to top button