Sipas shkencëtarëve, ne mund ti hamë Pitonët dhe se sa fitimprurëse janë ato në industrinë e ushqimit!
Shkencëtarët në një studim të ri shqyrtuan se sa fitimprurës është rritja e pitonëve për ushqim dhe se si do të ndikonte mjedisi në krahasim me blegtorinë konvencionale
Rezultatet ishin premtuese: gjarpërinjtë u rritën me shpejtësi, edhe kur nuk hanin, dhe kishin një raport të mirë të përmbajtjes së mishit me ushqimin e konsumuar (që përfshinte pulën dhe brejtësit).
Për më tepër, pitonët mund të ushqehen me proteina të mbeturinave nga industritë e tjera të mishit.
“Kur agjërojnë, pitonët mund të rregullojnë proceset metabolike dhe të ruajnë aftësinë fizike, gjë që rrit sigurinë e disponueshmërisë së ushqimit në rrethana të paqëndrueshme.” Kjo do të thotë që kultivimi i pitonëve mund të jetë një përgjigje fleksibël dhe efektive ndaj pasigurisë globale të ushqimit”, tha herpetologu Daniel Natush nga Universiteti Macquarie në Australi.
Natush dhe kolegët e tij vëzhguan mbarështimin e dy llojeve të pitonëve (Malayopython reticulatus dhe Python bivittatus) në fermat në Tajlandë dhe Vietnam për 12 muaj. Ata zbuluan se raporti i ushqimit të konsumuar me mishin e prodhuar (ku numrat më të ulët do të thotë efikasitet më i lartë) ishte 1.2, krahasuar me 1.5 për salmonin, 2.8 për shpendët, 6.0 për mishin e derrit dhe 10.0 për viçin.
Gjarpërinjtë mund të agjërojnë për disa muaj pa humbur shumë masë trupore, duke i bërë ata idealë për shumim në kushte ku furnizimet ushqimore nuk janë të garantuara – gjë që, për fat të keq, është shumë e zakonshme në mbarë botën, raporton Science Alert .
Sigurisht, nuk ka gjasa që raftet e veçanta me mish gjarpri të shfaqen së shpejti në dyqane, por rezultatet e studimit tregojnë se këto kafshë mund të jenë një burim ushqimi i besueshëm dhe miqësor me mjedisin.
Ekziston edhe pyetja e “gustaturës”, domethënë sa i shijshëm është në të vërtetë mishi i pitonit.
“Duke shtuar kësaj frikën që njerëzit kanë nga gjarpërinjtë, mund të kalojë ca kohë para se potenciali bujqësor i pitonëve të njihet globalisht”, thanë shkencëtarët.
Hulumtimi për bujqësinë e Python si një formë fleksibël dhe efikase e sigurisë ushqimore bujqësore u botua në revistën Scientific Reports.