Sipas shkencëtarëve, ne mund ti hamë Pitonët dhe se sa fitimprurëse janë ato në industrinë e ushqimit!

Shkencëtarët në një studim të ri shqyrtuan se sa fitimprurës është rritja e pitonëve për ushqim dhe se si do të ndikonte mjedisi në krahasim me blegtorinë konvencionale

Rezultatet ishin premtuese: gjarpërinjtë u rritën me shpejtësi, edhe kur nuk hanin, dhe kishin një raport të mirë të përmbajtjes së mishit me ushqimin e konsumuar (që përfshinte pulën dhe brejtësit).

Për më tepër, pitonët mund të ushqehen me proteina të mbeturinave nga industritë e tjera të mishit.

“Kur agjërojnë, pitonët mund të rregullojnë proceset metabolike dhe të ruajnë aftësinë fizike, gjë që rrit sigurinë e disponueshmërisë së ushqimit në rrethana të paqëndrueshme.” Kjo do të thotë që kultivimi i pitonëve mund të jetë një përgjigje fleksibël dhe efektive ndaj pasigurisë globale të ushqimit”, tha herpetologu Daniel Natush nga Universiteti Macquarie në Australi.

Gjarpërinjtë mund të agjërojnë për disa muaj pa humbur shumë masë trupore

Natush dhe kolegët e tij vëzhguan mbarështimin e dy llojeve të pitonëve (Malayopython reticulatus dhe Python bivittatus) në fermat në Tajlandë dhe Vietnam për 12 muaj. Ata zbuluan se raporti i ushqimit të konsumuar me mishin e prodhuar (ku numrat më të ulët do të thotë efikasitet më i lartë) ishte 1.2, krahasuar me 1.5 për salmonin, 2.8 për shpendët, 6.0 për mishin e derrit dhe 10.0 për viçin.

Gjarpërinjtë mund të agjërojnë për disa muaj pa humbur shumë masë trupore, duke i bërë ata idealë për shumim në kushte ku furnizimet ushqimore nuk janë të garantuara – gjë që, për fat të keq, është shumë e zakonshme në mbarë botën, raporton Science Alert .

Një burim ushqimi i sigurt dhe miqësor ndaj mjedisit

Sigurisht, nuk ka gjasa që raftet e veçanta me mish gjarpri të shfaqen së shpejti në dyqane, por rezultatet e studimit tregojnë se këto kafshë mund të jenë një burim ushqimi i besueshëm dhe miqësor me mjedisin.

Ekziston edhe pyetja e “gustaturës”, domethënë sa i shijshëm është në të vërtetë mishi i pitonit.

“Duke shtuar kësaj frikën që njerëzit kanë nga gjarpërinjtë, mund të kalojë ca kohë para se potenciali bujqësor i pitonëve të njihet globalisht”, thanë shkencëtarët.

Hulumtimi për bujqësinë e Python si një formë fleksibël dhe efikase e sigurisë ushqimore bujqësore u botua në revistën Scientific Reports.

LEXO EDHE:

Back to top button