SpaceX do të kryejë testin e parë orbital të Starship në prill

SpaceX do të kryejë testin e parë orbital të Starship në prill

SpaceX planifikon të kryejë një test orbital të raketës së gjeneratës së ardhshme të quajtur Starship në prill.

Sipas planit të SpaceX, misioni historik duhet të kryhet në mes ose në fund të muajit të ardhshëm dhe vendi i nisjes është objekti Starbase në Teksas.

Kompania kreu me sukses një test provë të veshjes së lagësht në fund të janarit, duke e bërë CEO Elon Musk të thotë se një test orbital mund të ndiqte në shkurt ose mars. Megjithatë, data u zhvendos.

Javën e kaluar, Musk tha përmes Twitter se SpaceX do të ishte gati të lëshonte Starship brenda disa javësh dhe se varej nga një licencë nga Administrata Federale e Aviacionit dhe se ai priste që kjo të ndodhte në javën e tretë të prillit.

Starship është pjesë e planeve të SpaceX për të dërguar njerëz në Mars. Për ta bërë këtë, kompania po zhvillon një anije kozmike të gjeneratës së ardhshme që përfundimisht do të jetë e ripërdorshme, duke ulur ndjeshëm kostot dhe duke e bërë të realizueshme udhëtimin në Planetin e Kuq.

Starship përbëhet nga një skenë e sipërme 50 metra e lartë e quajtur Starship, si dhe nga një përforcues masiv i fazës së parë të quajtur Super Heyvy. Të dy fazat përmbajnë motorët e rinj të raketave Raptor të SpaceX. Super Heavy ka 33 dhe Starshio ka gjashtë motorë Raptor.

Faza e sipërme ka përfunduar tashmë testet, por vetëm deri në një lartësi prej 10 kilometrash. Gjatë atyre testeve, prototipi Starship kreu disa manovra mbresëlënëse, por pati edhe shpërthime.

Testi orbital i planifikuar për në prill do të jetë përpjekja e parë e SpaceX për të dërguar Starship në orbitë, dhe gjithashtu do të jetë lëshimi i parë i përforcuesit Super Heavy. Sidoqoftë, e gjithë kjo nuk do të thotë që Starship do të arrijë në orbitë. Musk kohët e fundit deklaroi se shanset për sukses janë afërsisht 50 për qind në provën e parë.

LEXO EDHE:

Back to top button