​Spanjë: Masat shtrënguese ndikojnë në rënien e konsumit të energjisë elektrike

​Spanjë: Masat shtrënguese ndikojnë në rënien e konsumit të energjisë elektrike

Konsumi i energjisë elektrike në Spanjë ra me 3.7 për qind në javë pasi masat shtrënguese hynë në fuqi dhe pavarësisht nxehtësisë që zakonisht i shtyn njerëzit të ndezin pajisjet ftohëse, tha sot Ministrja e Energjisë dhe Mjedisit Teresa Ribera.

Kontrollet e rrepta të temperaturës dhe një urdhëresë për të fikur dritat në ndërtesat publike dhe vitrinat duket se do të ofrojnë më shumë se gjysmën e kursimeve që Spanja ka premtuar si pjesë e një përpjekjeje të Bashkimit Evropian për të ulur konsumin e gazit përpara dimrit, tha Ribera.

Krahasuar me të njëjtën javë të vitit të kaluar, konsumi ra me gjashtë për qind duke përjashtuar faktorë të tillë si temperatura dhe struktura e orarit të punës, sipas ministres saj.

Spanja ka vetëm kapacitet të kufizuar për të eksportuar gaz të tepërt te fqinjët e saj dhe ka premtuar të ulë konsumin me shtatë për qind. Ajo mbështetet shumë në termocentralet e kombinuara të nxehtësisë dhe energjisë, të cilat prodhonin një të tretën e energjisë elektrike në korrik.

Ribera theksoi gjithashtu se mekanizmi i subvencionimit të kostove të karburanteve për termocentralet, të cilin Spanja dhe Portugalia e prezantuan në qershor, po sjell rezultatet e dëshiruara dhe po ulin çmimet e energjisë elektrike.

Në dy muajt e fundit, konsumatorët, llogaritë e të cilëve janë të lidhur me çmimin e shitjes me shumicë dhe ata që kanë zgjatur së fundmi kontratat e tyre në tregun e lirë, kanë kursyer 1.38 miliardë euro.

Vendet e BE-së kanë rënë dakord të reduktojnë konsumin e gazit me 15 për qind dhe të rimbushin furnizimet për t’u përgatitur për një pezullim të mundshëm të furnizimeve nga Rusia. Deri në pushtimin rus të Ukrainës, BE-ja siguroi 40 për qind të gazit që i nevojitej nga Rusia.

LEXO EDHE:

Back to top button