Stina e gështenjave: Pse duhet t’i përfshini në menynë e vjeshtës?

Pjekja e gështenjave mbi një zjarr të hapur tingëllon si skena e përsosur e filmit të festave, por shumë njerëz pyesin nëse ia vlen t'i bëjnë ato dhe nëse janë mjaft të shijshme dhe ushqyese për të justifikuar të gjithë përpjekjen.

Nga pikëpamja ushqimore, gështenjat janë mjaft të ndryshme nga arrat e tjera, si bajamet apo arrat. Ato kanë më pak kalori dhe yndyrë, por janë ende të pasura me antioksidantë dhe minerale. Përveç kësaj, ata vlerësohen për shkathtësinë e tyre në kuzhinë.

“Ato mund të përdoren në gatime të ëmbla dhe të shijshme ose thjesht të hahen si meze të lehtë”, shpjegon dietologia Barbara Camp.

“Ndryshe nga arrat e tjera, gështenjat kanë shumë më shumë ujë dhe shumë pak yndyrë”, thotë Liz Applegate nga Universiteti i Kalifornisë, Davis. Duke marrë parasysh që, edhe gështenjat kanë një sasi më të vogël të proteinave.

Gështenjat përbëhen kryesisht nga karbohidrate. Për shkak se karbohidratet kanë më pak kalori për gram sesa yndyrat (4 kalori kundrejt 9 kalorive), gështenjat janë shumë më të ulëta në kalori sesa arrat e tjera. Gjysmë filxhani gështenja ka vetëm 175 kalori, ndërsa, për shembull, gjysmë filxhani me bajame përmban deri në 414 kalori.

Ato janë gjithashtu të pasura me antioksidantë

Mungesa e yndyrës në gështenja do të thotë se ato nuk ofrojnë të njëjtat përfitime kardiovaskulare si arrat e tjera, si p.sh. janë të pasura me yndyrna të pangopura dhe mono të pangopura të shëndetshme për zemrën.

Sidoqoftë, profili ushqyes i gështenjës vlen të përmendet. Në gjysmë filxhani gështenja, merrni sasi të përshtatshme mangani, një mineral i rëndësishëm për funksionin e qelizave dhe shëndetin e kockave, si dhe bakër, i cili ndihmon trupin të prodhojë qeliza të kuqe të gjakut. Gështenjat përmbajnë gjithashtu vitaminë C, acid folik, kalium dhe 3.6 gram fibra, që është 13 për qind e sasisë së rekomanduar ditore.

Gështenjat janë të pasura me antioksidantë, veçanërisht acidin ellagik, i cili gjendet edhe tek manaferrat, mjedrat, arra dhe arrat. Acidi Ellagic i përket një grupi të përbërjeve të fuqishme bimore të njohura si polifenole. Hulumtimet tregojnë se mund të ndihmojë në kontrollin e inflamacionit, të përmirësojë nivelet e kolesterolit dhe të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe sëmundjes së mëlçisë yndyrore jo-alkoolike. Gështenjat e pjekura përmbajnë më shumë acid elagjik sesa ato të freskëta, ndoshta sepse nxehtësia shkakton një reaksion kimik që rrit sasinë e këtij përbërësi në fruta.

LEXO EDHE:

Back to top button