Studim i ri: Nëse merrni më shumë arsim, do të plakeni më ngadalë dhe do të jetoni më gjatë

Qëndrimi më i gjatë në shkollë jo vetëm që lejon një arsimim më të mirë, por gjithashtu do të thotë që ju keni më shumë gjasa të jetoni më gjatë për shkak të konsumimit të më pak të qelizave . Të paktën kështu sugjeron analiza e re e të dhënave me një kampion prej 3101 personash në tre breza, shkruan “Science alert”

Në përgjithësi, më shumë vite arsimimi do të thotë një jetë më e gjatë , por shkencëtarët ende po përpiqen të kuptojnë pse. Prandaj, ekspertët nga SHBA, Norvegjia dhe Britania e Madhe donin të shikonin më nga afër marrëdhëniet midis arsimit dhe shëndetit.

Ndërsa përgjithësisht pranohet se, si rregull i përgjithshëm, kualifikime më të mira nënkuptojnë punë më të mira dhe më shumë para – që nga ana tjetër do të thotë qasje më e mirë në kujdesin shëndetësor dhe mundësi për të jetuar jetë më të shëndetshme – ky studim i ri sugjeron se në një nivel qelizor, trupat tanë janë ndoshta plakemi më ngadalë nëse kalojmë më shumë kohë në shkollë.

– Ne e dimë prej kohësh që njerëzit me arsim më të lartë zakonisht jetojnë më gjatë. Por ka një sërë sfidash për të kuptuar se si ndodh kjo dhe, në mënyrë kritike, nëse ndërhyrjet për të promovuar arritjet arsimore do të kontribuojnë në jetëgjatësi të shëndetshme, tha epidemiologu Daniel Belsky i Universitetit të Kolumbisë për Science Alert.

Një tjetër dy vjet shkollimi është, mesatarisht, dy deri në tre përqind më ngadalë plakje , tregoi analiza. Të dhënat janë marrë nga Studimi i Zemrës në Framingham, një projekt kërkimor që ndoqi të dhënat e mbledhura nga viti 1948 deri në ditët e sotme, dhe që lidhej me një grup më të madh njerëzish, fëmijët dhe nipërit e mbesat e tyre.

Studiuesit përdorën algoritmin e Orës Epigjenetike mbi të dhënat, i krijuar për të matur moshën biologjike duke përdorur shënues në ADN. Kur shkencëtarët flasin për plakjen më të shpejtë biologjike, nuk është se ditëlindjet tona vijnë më shpejt – është se qelizat tona tregojnë dëmtim më herët.

Nëpërmjet referimeve të kryqëzuara midis vëllezërve dhe motrave dhe midis fëmijëve dhe prindërve të tyre, studiuesit ishin në gjendje të izolonin disi efektet e edukimit. Kjo është hera e parë që arsimi dhe plakja biologjike lidhen në këtë mënyrë.

– Një ngatërrim kryesor në studime të tilla është se njerëzit me nivele të ndryshme arsimimi zakonisht vijnë nga familje me nivele të ndryshme arsimimi dhe burime të tjera – tha epidemiologia Gloria Graf nga Universiteti i Kolumbisë.

Për të reduktuar këto dyshime, ata iu referuan “lëvizshmërisë arsimore”, pra sa arsimim ka arritur dikush në raport me prindërit, vëllezërit dhe motrat e tij. Kjo metodë ndihmoi në shpjegimin e dallimeve brenda familjeve për të përcaktuar më saktë se si edukimi ndikon në plakje dhe jetëgjatësi.

– Ne zbuluam se arsimimi më i mirë shoqërohet me një ritëm më të ngadaltë të plakjes dhe një rrezik të reduktuar të vdekjes – tha Graf.

Pyetja se pse ndodh kjo nuk është trajtuar në studim. Sigurisht që është e mundur që arsyet të jenë të njëjta me ato që lidhin arsimin e lartë me jetëgjatësinë – aftësinë për të përballuar një kujdes më të mirë shëndetësor dhe akses në një mënyrë jetese më të shëndetshme.

Një pjesë e arsyes së studimit ishte të shqyrtonte përfitimet e promovimit të arsimit të mëtejshëm dhe të eksploronte mënyra për të matur suksesin e tij në ruajtjen e shëndetit më të mirë – gjë që këta shënues biologjikë të plakjes tani mund të ndihmojnë për ta bërë.

Një sërë faktorësh të tjerë, përfshirë varfërinë e fëmijërisë, ka të ngjarë të ndikojnë gjithashtu në vdekshmërinë.

– Në fund, nevojiten prova eksperimentale për të konfirmuar gjetjet tona – përfundon Belski.

LEXO EDHE:

Back to top button