Studimi: Antitrupat e koronavirusit zgjasin të paktën 6 muaj pas infektimit

Antitrupat e koronavirusit zgjasin të paktën gjashtë muaj pas infektimit për shumicën e njerëzve që kanë pasur virusin, sipas një studimi të ri.
Sipas studiuesve 99% e pjesëmarrësve të cilët kishin rezultuar pozitivë me koronavirus kishin antitrupa koronavirus për tre muaj pasi ishin infektuar, ndërsa 88% e tyre plot për gjashtë muaj.
Hulumtimi nga UK Biobank zbuloi gjithashtu se 8.8% e popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar ishin infektuar deri në dhjetor 2020, duke u rritur deri në 12.4% në Londër dhe deri në 5.5% në Skoci.
Studiuesit matën nivelet e infeksionit në grupe të ndryshme të popullsisë në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, si dhe sa zgjasin antitrupat tek ata që ishin të infektuar.

Shefi shkencëtar i Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, Profesor Naomi Allen, tha: “Ky studim i rëndësishëm ka zbuluar se shumica dërrmuese e njerëzve mbajnë antitrupa të zbulueshëm për të paktën gjashtë muaj pas infektimit me koronavirusin. Megjithëse nuk mund të jemi të sigurt se si kjo lidhet me imunitetin, rezultatet tregojnë që njerëzit mund të mbrohen nga infeksioni pasues për të paktën gjashtë muaj pas infeksionit natyror. Studimi për një kohë më të gjatë do të na lejojë të përcaktojmë se sa gjatë mund të zgjasë një mbrojtje e tillë”.
Për periudhën gjashtëmujore nga fundi i majit 2020 deri në fillim të dhjetorit 2020, UK Biobank mblodhi mostra mujore të gjakut dhe të dhëna për simptomat e mundshme nga 20 200 pjesëmarrës me fëmijët dhe nipërit e mbesat e tyre.
Studimi gjithashtu zbuloi se përqindja e popullatës me antitrupa ndaj Sars-CoV-2 (seroprevalenca, e cila tregon infeksionin e kaluar) u rrit nga 6.6% në fillim të periudhës së studimit, në 8.8% deri në fund të saj.
Nuk kishte asnjë ndryshim gjinor, por përqindja e pjesëmarrësve me antitrupa të zbulueshëm ishte më e larta te të rinjtë (13.5% midis atyre nën 30 vjeç) dhe më e ulëta tek të moshuarit (6.7% midis atyre mbi 70 vjeç).

Infeksioni i kaluar i Sars-CoV-2 ishte më i larti midis pjesëmarrësve të etnisë së zezë (16.3%) dhe më i ulët midis atyre të bardhë (8.5%) dhe etnive kineze (7.5%).
Simptoma më e zakonshme e shoqëruar me pasjen e antitrupave koronavirus ishte humbja e shqisës së shijes dhe nuhatjes, e cila u raportua nga 43% e pjesëmarrësve sero-pozitivë.
Rreth një e katërta (24%) e pjesëmarrësve sero-pozitivë ishin plotësisht asimptomatikë dhe 40% nuk ​​kishin një nga tre simptomat klasike të COVID-19, si ethe, kollë e thatë e vazhdueshme, ose humbje e shijes ose erë.
Por studiuesit paralajmëruan se vetëm për shkak se njerëzit kanë krijuar një përgjigje të antitrupave, kjo nuk do të thotë që ata ende nuk mund ta transmetojnë virusin te të tjerët.
Profesori Sir Rory Collins, hetuesi kryesor i Biobank në Mbretërinë e Bashkuar tha se është e rëndësishme të mbash distancën shoqërore dhe masat e bllokimit në përputhje me udhëzimet e qeverisë.

LEXO EDHE:

Back to top button