Studimi: Arktiku nuk ka qenë kaq i ngrohtë për më shumë se 7500 vjet

Arktiku nuk ka qenë kurrë aq i ngrohtë në 7500 vitet e fundit sa është sot, sipas një studimi të botuar në revistën Nature Communications.

Shkencëtarët përdorën një analizë të moshës së pemëve nga 5618 para Krishtit. për të “gjetur se ngrohja e epokës industriale është e paprecedentë në shkallë dhe ka rritur temperaturat e verës në nivele mbi ato të rindërtuara gjatë shtatë mijëvjeçarëve të fundit.”

Rindërtimi i klimës është i mundur sepse erozioni në gadishullin Yamal ka zbuluar trungje të lashta pemësh, moshat e të cilave mund të përdoren për të lexuar temperaturat e verës, të cilat ndikojnë në rritjen e pemëve.

Më shumë se 3,500 pemë u zhvarrosën në Siberi, dhe 1,425 prej tyre u analizuan në studim.

LEXO EDHE:

Back to top button