Studimi i ri: Te foshnjat e lindura në pandemi, vërehen dy ndryshime të rëndësishme!

Studimi i ri: Te foshnjat e lindura në pandemi, vërehen dy ndryshime të rëndësishme!

Të ashtuquajturat “foshnjat Covid” janë zbuluar se kanë mikrobe më të dobishme të marra nga nënat e tyre pas lindjes.

Karantina gjatë pandemisë Covid çoi në dy ndryshime magjepsëse në trupin e foshnjave që mund t’i kenë mbrojtur ata nga sëmundjet dhe alergjitë, sipas një studimi të ri të botuar në revistën Alergy .

Gjetjet, të publikuara në Alergy, theksojnë përfitimet shëndetësore të zorrëve si rezultat i izolimit gjatë Covid-19, duke përfshirë shkallën më të ulët të infeksionit, përdorimin e mëvonshëm të antibiotikëve dhe kohëzgjatjen e dhënies së gjirit.

Studiuesit nga Universiteti i Cork në Irlandë zbuluan se fëmijët e lindur ndërsa bota ishte në izolim për shkak të Covid-it kishin një mikrobiom të ndryshuar të zorrëve – një ekosistem i baktereve ‘të mira’ dhe ‘të këqija’ në zorrë që ndihmojnë tretjen, shkatërrojnë bakteret e dëmshme dhe ndihmojnë. kontrolloni sistemin imunitar..

U zbulua se mikrobioma është më e mirë tek foshnjat , raporton “Daily Mail”.

Studiuesit besojnë se të ashtuquajturit “foshnjat Covid” kanë më pak kushte alergjike se sa pritej, siç janë alergjitë ushqimore, krahasuar me foshnjat e lindura para pandemisë. Ata gjithashtu kishin nevojë për më pak antibiotikë për të trajtuar sëmundjen.

Janë analizuar 351 mostra jashtëqitje nga foshnjat e lindura në Irlandë në tre muajt e parë të pandemisë, midis marsit dhe majit 2020. Këto mostra u krahasuan me ato nga foshnjat e lindura para pandemisë.

Sondazhi përdori pyetësorë online për të mbledhur informacion mbi dietën, mjedisin në shtëpi dhe shëndetin. Mostrat e jashtëqitjes u mblodhën nga fëmijët e moshës 6, 12 dhe 24 muajsh dhe testimi i alergjisë u bë tek fëmijët e moshës 12 dhe 24 muajsh.

Është zbuluar se “foshnjat Covid” kanë mikrobe më të dobishme të marra nga nëna pas lindjes dhe mikrobe të tilla mund të veprojnë si një mbrojtje kundër alergjive.

Nëse individët kanë një mikrobiomë të dëmtuar të zorrëve, kjo mund të çojë në zhvillimin e alergjive ushqimore.

Foshnjat e lindura gjatë pandemisë kishin shkallë më të ulët të alergjive: Rreth pesë për qind e “foshnjave Covid” zhvilluan një lloj alergjie ushqimore në moshën 1 vjeçare, ndërsa 22.8 për qind e foshnjave të lindura para pandemisë kishin një alergji ushqimore.

Studiuesit besojnë se nënat i kaluan mikrobe të dobishme foshnjave të tyre gjatë shtatzënisë dhe ata morën mikrobe shtesë pas lindjes . Studimi zbuloi se foshnjat e lindura gjatë karantinës kishin më pak infeksione sepse nuk ishin të ekspozuar ndaj baktereve dhe mikrobeve. Kjo do të thoshte se ata gjithashtu kishin nevojë për më pak antibiotikë, të cilët vrasin bakteret e mira, gjë që automatikisht çon në një mikrobiomë më të mirë të zorrëve.

Gjithashtu, “foshnjat Covid” ushqeheshin më gjatë me gji, gjë që u dha atyre avantazhe shtesë.

Nga “foshnjat Covid”, vetëm 17 përqind kishin nevojë për antibiotikë në vitin e parë të jetës, ndërsa deri në 80 përqind e foshnjave të lindura para pandemisë morën antibiotikë në vitin e parë të jetës.

Pediatri Profesor Jonathan Hourihan thotë se ky studim ofron një perspektivë të re mbi ndikimin e izolimit social në fillimet e jetës në mikrobiomën e zorrëve.

Studiuesit planifikojnë t’i testojnë përsëri fëmijët kur të mbushin pesë vjeç për të parë nëse ka ndonjë efekt afatgjatë të ndryshimeve të hershme në mikrobiomën e zorrëve, raporton Daily Mail.

LEXO EDHE:

Back to top button