Studimi: Për disa vite, Covid-19 mund të bëhet si ftohja e zakonshme

Që nga fillimi i pandemisë, shkencëtarët kanë supozuar se koronavirusi mund të shkojë përfundimisht në rrugën e koronavirusëve të tjerë që prekin njerëzit dhe të bashkohet me përzierjen e viruseve që shkaktojnë ftohjen e zakonshme. Një studim i botuar të martën, tregon se si mund të ndodhë kjo dhe se si vaksinimi masiv mund të ndikojë në atë cikël natyror.

- Advertisment -

“Ky tranzicion mund të zgjasë nga disa vjet në disa dekada në varësi të shpejtësisë së përhapjes së patogjenit”, raporton Jennie Lavine, studiuese në Universitetin Emory dhe kolegët e saj, në revistën Science.

Pandemia aktuale është kaq vdekjeprurëse sepse është një virus i ri që prek njerëzit që nuk kanë imunitet ndaj saj. Godet më rëndë të moshuarit sepse trupat e tyre nuk janë mësuar të luftojnë viruse të reja në të njëjtën mënyrë siç janë trupat e fëmijëve, thanë studiuesit. Por është e ngjashme me katër koronavirusë të tjerë që shkaktojnë simptoma jo më të rënda sesa ftohja e zakonshme në shumicën e njerëzve. Pasi të ketë qarkulluar për një kohë, koronavirusi aktual mund të bëjë të njëjtën gjë, thanë ata.

Studimet e përgjigjes imune të trupit tregojnë se imuniteti që mund të bllokojë plotësisht infeksionin “zbehet shpejt”, shkruajnë ata. Por njerëzit do të kishin imunitet të mbetur që mbron nga sëmundjet e rënda.Nëse virusi fillon të qarkullojë lirshëm kudo, ai do të bëhej endemik, ose i ngulitur përgjithmonë në popullatë. “Sapo të arrihet faza endemike dhe ekspozimi primar të jetë në fëmijëri, CoV-2 mund të mos jetë më virulent sesa ftohja e zakonshme”, hipotetizuan Lavine dhe kolegët e saj.

LEXO EDHE:

Back to top button