Studimi zbulon pse shumica e foshnjave lindin gjatë natës!

Shumë familje mund të kenë një histori të një fëmije që lindi disa minuta pas udhëtimit heroik të prindërve të tyre në spital në mes të natës.

Bazuar në këto histori, është e lehtë të imagjinohet se foshnjat vendosin ta shohin botën kur ne jemi më pak të përgatitur, domethënë gjatë natës.

Ne pyesim veten nëse shkencëtarët kishin një përgjigje se pse herë pas here, prindërit bekohen me një fëmijë që vendos të shfaqet kur jashtë është errësirë. Dhe në paragrafin e bonusit do të zbuloni ditën e javës që është më e popullarizuara për të ardhur në jetë foshnjat.

E gjitha vjen nga epoka e shpellave dhe mamuthëve

Mund të ketë një arsye evolucionare pse foshnjat tona lindin natën. Mund të kishte qenë më e sigurt për paraardhësit tanë të lindnin natën kur njerëzit e tjerë nga fiset e tyre mblidheshin së bashku dhe mund t’i jepnin nënës së re më shumë mbrojtje dhe ndihmë. Nata mund të ketë qenë një kohë më e sigurt për të lindur pa pasur frikë nga grabitqarët.

Trupi i nënës ka gjithashtu një mënyrë për t’u përballur me këtë

Hormonet luajnë një rol shumë të madh në arsyen pse foshnjat duan ta shohin botën gjatë natës. Melatonina, ai hormon i ndërlikuar që na ndihmon të futemi në një gjumë të bekuar, gjithashtu ndihmon në fillimin e lindjes. Ndonjëherë mund të jetë shumë e vështirë për një grua shtatzënë të bie në gjumë, por sasia e melatoninës rritet deri në fund të shtatzënisë. Ky hormon i bën kontraktimet më të forta kur shoqërohet me hormonin e lindjes, oksitocinën.

Mënyra se si gruaja e lind fëmijën është gjithashtu në lojë

Sipas studiuesve, shumica e foshnjave në SHBA lindin midis orës 1 dhe 7 të mëngjesit. Dhe shumë foshnje lindin në orën 8:00 të mëngjesit, kjo është minuta më e zakonshme për të lindur.

Shkencëtarët kanë një shpjegim për këtë rregull. Foshnjat që lindin natyrshëm, pa ndërhyrje, e shohin botën gjatë një modeli natë/ditë. Foshnjat, të cilat lindin me prerje cezariane, më së shpeshti lindin në mëngjes dhe ka shumë pak lindje me prerje cezariane gjatë natës.

Bonus: Është një ditë e javës kur lindin shumica e foshnjave

Sipas studimeve, shumica e foshnjave në SHBA lindin në një të martë të zakonshme krahasuar me numrin më të vogël në një të diel të zakonshme. Ajo që është edhe më e habitshme, lindjet të shtunën dhe të dielën kanë më shumë gjasa të ndodhin në orët e vona të mbrëmjes dhe në orët e hershme të mëngjesit sesa lindjet nga e hëna deri të premten

LEXO EDHE:

Back to top button