Stuhitë diellore ngrohin detin: A do të ketë më shumë uragane për shkak të saj?

Stuhitë diellore ngrohin detin: A do të ketë më shumë uragane për shkak të saj?

Shkencëtarët thonë se aktiviteti diellor aktualisht është në kulmin e tij. Është një cikël diellor 11-vjeçar. Kjo ka çuar në faktin se aurora mund të shihet në rajonet e afërta, dhe gjithashtu mund të shkaktojë probleme në GPS dhe komunikimin satelitor, dhe sipas një studimi të ri, gjithashtu mund të çojë në më shumë uragane në Tokë.

Hulumtimet e reja kanë treguar se stuhia diellore që goditi Tokën rreth një javë më parë, dhe ndoshta përsëri pas dy javësh, mund të shkaktojë një valë uraganesh.

Shkencëtarët kanë vëzhguar aktivitetin e cikloneve tropikale për 5500 vitet e fundit. Ata arritën në përfundimin se kishte 11 periudha kohore në të cilat kishte 40 për qind më shumë stuhi se zakonisht. Shkencëtarët thonë se kur Dielli është aktiv, ai shkakton shpërthime të fuqishme të grimcave energjike për të qëlluar nëpër hapësirë. Kur godasin Tokën, këto grimca mbajnë me vete energjinë diellore që ngroh oqeanet, duke çuar në uragane. Dhe ky aktivitet diellor është më i fortë kur është sezoni i uraganeve të Amerikës, kështu që supozohet se sezoni i këtij viti mund të thyejë rekorde.

Autori kryesor i studimit Yang Wang tha se roli i aktivitetit diellor në modulimin e aktivitetit të ciklonit tropikal është kompleks.

– Ndërsa oqeanet ngrohen, ata kanë më shumë energji në dispozicion për t’u shndërruar në erë të ciklonit tropikal, duke krijuar potencialisht kushte më të favorshme për zhvillimin e stuhive më të forta. Por ne gjithashtu vumë re se energjia diellore mund të ngrohë edhe atmosferën e sipërme, gjë që redukton diferencën e temperaturës midis sipërfaqes dhe asaj të sipërme. Kjo jo vetëm që dobëson lëvizjen vertikale në ciklonin tropikal në zhvillim, por gjithashtu shkakton zhvendosje në qarkullimin atmosferik, tha Wang.

LEXO EDHE:

Back to top button