Sulmi në Moskë: A e injoroi Rusia paralajmërimin e SHBA-së?

Sulmi në Moskë: A e injoroi Rusia paralajmërimin e SHBA-së?

Gjithmonë ka pyetje pas çdo sulmi se pse nuk u ndalua ose nuk u zbulua.

Por sulmi në Moskë ngre çështje veçanërisht të vështira për Vladimir Putinin në një kohë tensioni dhe mosbesimi ndërkombëtar.

Dhe shumë nga kjo vjen për shkak të një paralajmërimi nga Uashingtoni.

Paralajmërimi i 7 marsit nga SHBA për qytetarët e vet ishte jashtëzakonisht specifik.

Ai foli për raportet se “ekstremistët” kishin “plane të afërta për të synuar tubime të mëdha në Moskë” dhe përmendi konkretisht koncertet.

Ai këshilloi amerikanët në qytet që të shmangin tubimet e mëdha gjatë 48 orëve të ardhshme.

Koha mund të mos përputhet plotësisht, por detajet e tjera përputhen ngushtë me ngjarjet e 22 marsit, shkruan BBC.

Duket qartë se Uashingtoni kishte një lloj informate dhe se kjo kishte të bënte me Shtetin Islamik (IS) – grupi që ka lëshuar një deklaratë duke thënë se qëndron pas sulmit në Moskë.

Përveç paralajmërimit publik për qytetarët e vet, SHBA tha gjithashtu se kishte komunikuar drejtpërdrejt me qeverinë ruse.

“Qeveria amerikane gjithashtu ndau këtë informacion me autoritetet ruse në përputhje me politikën e saj të gjatë të ‘detyrës për të paralajmëruar’”, tha një zyrtar amerikan në një deklaratë pas sulmit.

Ka kanale përmes të cilave informacioni ndahet midis vendeve – madje edhe atyre që nuk janë aleatë – veçanërisht kur ka të bëjë me sulme të mundshme ndaj civilëve.

Por problemi është se Moska “injoroi” poshtë paralajmërimet.

Tri ditë para sulmit, presidenti rus Vladimir Putin iu drejtua bordit të Shërbimit Federal të Sigurisë të Rusisë (FSB), detyra e të cilit është të mbrojë vendin.

Prioriteti kryesor, u tha ai udhëheqësve të mbledhur të shërbimit të sigurisë, ishte të mbështeste atë që ai e quajti operacionin special ushtarak – fraza zyrtare për pushtimin në shkallë të plotë të Ukrainës.

Ai pretendoi se Ukraina kishte kaluar në atë që ai e quajti “taktika terroriste”.

Ai gjithashtu foli drejtpërdrejt për ato që ai tha se ishin “deklarata provokuese” nga Perëndimi për sulme të mundshme brenda Rusisë.

Ai tha se paralajmërimet “i ngjajnë shantazhit të drejtpërdrejtë dhe synimit për të frikësuar dhe destabilizuar shoqërinë tonë”.

Kjo sugjeron se mosbesimi midis SHBA-së dhe Rusisë nënkuptonte se Moska mund të mos kishte dashur të dëgjonte dhe në vend të kësaj i shihte paralajmërimet si pjesë e një përpjekjeje për të kërcënuar Rusinë, të lidhur me konfliktin në Ukrainë.

Ne nuk e dimë ende natyrën e saktë të informacionit që SHBA zotëronte ose transmetonte ose sa i qartë ishte, shkruan më tej BBC.

Por SHBA-ja ka një makineri të madhe për mbledhjen e informatave dhe e vëzhgon nga afër IS-in.

Dega e dyshuar për sulmin në Moskë ishte gjithashtu e lidhur me atë të forcave amerikane dhe civilëve në aeroportin e Kabulit në gusht 2021, si dhe me bombat më të fundit vdekjeprurëse në Irak.

Por nëse inteligjenca që u nda me Rusinë ishte e besueshme dhe specifike për IS-in, atëherë FSB-ja dhe Putin mund të duken se janë në disavantazh se pse nuk e morën atë më seriozisht.

Dhe nëse po, mund të jetë më e lehtë për Moskën që ta ndërlidhë sulmin në një farë mënyre me Ukrainën në mënyrë që të shmangë fajin dhe gjithashtu të krijojë mbështetje për veprimet e Rusisë atje, në vend që të pranojë atë që mund të ketë humbur.

LEXO EDHE:

Back to top button