Tavolinat në këmbë mund të jenë gjithashtu të këqija për shëndetin tuaj
Tavolinat në këmbë mund të jenë gjithashtu të këqija për shëndetin tuaj

Lajm i keq për fanatikët e tavolinave në këmbë: Në fund të fundit, mund të mos jeni aq superiorë se kolegët tuaj të ulur.
Studiuesit në Universitetin e Sidneit kanë zbuluar se tavolinat në këmbë, megjithatë, nuk mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës – në fakt, ato mund të rrisin problemet e qarkullimit të gjakut si venat me variçe.
Sigurisht, këto rezultate nuk do të thotë se qëndrimi ulur gjithë ditën është i mirë për ju, por ato theksojnë rëndësinë e lëvizjes për punonjësit e zyrës.
Sipas një punimi të ri të botuar në International Journal of Epidemiology, si qëndrimi ulur ashtu edhe qëndrimi në këmbë gjatë gjithë ditës janë të këqija për ju.
Duke përdorur të dhëna nga më shumë se 83,000 pacientë, studiuesit zbuluan se për çdo 30 minuta të tjera qëndrimi në këmbë pas dy orësh, rreziku i problemeve të qarkullimit rritej me 11 për qind.
Qëndrimi në këmbë nuk ul as rrezikun e sulmeve në zemër, gjë që është në kundërshtim me entuziastët që mbrojnë një mënyrë të tillë pune dhe japin qindra euro për një tavolinë të tillë.
Në vend që të thonë se njëra është më e mirë se tjetra, studiuesit analizuan nëse tavolina të tilla përmirësojnë apo përkeqësojnë shëndetin. Ata zbuluan se qëndrimi i palëvizshëm për një kohë të gjatë është i keq për njerëzit, pavarësisht nga pozicioni i tyre në këmbë apo ulur.
-Përfundimi kryesor është se qëndrimi për një kohë të gjatë në këmbë nuk do të kompensojë një mënyrë jetese përndryshe sedentare dhe mund të jetë e rrezikshme për disa njerëz përsa i përket problemeve të qarkullimit. Ne zbuluam se qëndrimi në këmbë nuk përmirëson më shëndetin kardiovaskular në terma afatgjatë dhe rrit rrezikun e problemeve të qarkullimit të gjakut – shpjegon profesori Matthew Ahmadi.
Rezulton se është më mirë të lëvizësh.
– Për njerëzit që kalojnë rregullisht një kohë të gjatë ulur, edhe lëvizjet e rastësishme gjatë ditës dhe ushtrimet fizike mund të jenë një mënyrë më e mirë për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare – shpjegon Emmanuel Stamatakis, bashkëautor i studimit.