Të pajisura me 1500 kuaj fuqi, gara e parë me jetsuit të stilit Ironman u zhvillua në Dubai

Të pajisura me 1500 kuaj fuqi, gara e parë me jetsuit të stilit Ironman u zhvillua në Dubai

Tingujt e fortë të motorëve të avionëve nuk janë asgjë e re në Dubai, qyteti që pret një nga aeroportet më të ngarkuar në botë. Por këtë herë motorët e avionëve nuk ishin në aeroplanët masivë, por tek pilotët njerëz që funksiononin si një automjet garash.

Dubai po bëhet tashmë një destinacion aventure me pajisje zip-line të instaluara në monumente të tilla si Dubai Marina dhe Burj Khalifa, ndërtesa më e lartë në botë. Qyteti ka kohë që po luan me idenë e prezantimit të taksive fluturuese, por ndërkohë ka arritur një tjetër aktivitet, garën e parë në botë Dubai Jet Sout.

Ironman në botën reale

Ngjarja u mundësua nga zgjuarsia e Gravity Industries. Kjo kompani me bazë në Mbretërinë e Bashkuar është një pioniere për sa i përket inovacionit në fluturimin njerëzor. Në vitin 2017, kompania zbuloi kostumin e saj të parë të fluturimit. Ajo ka demonstruar teknologjinë e saj në më shumë se 260 ngjarje të drejtpërdrejta në 45 vende gjatë viteve.

Të pajisura me 1500 kuaj fuqi, këto kostume kanë më shumë fuqi se një makinë sportive e nivelit të lartë dhe përdorin karburant avioni, njësoj si aeroplanët e zakonshëm.

Megjithëse koncepti i kostumit fluturues u bë i njohur nga personazhet e librave komikë, filmat e fundit që i shfaqin ata mbështeten shumë në dizajnin grafik për t’i bërë ato të duken realiste. Nga ana tjetër, kompania ofron një përvojë që është gjëja më e afërt për të qenë Ironman në botën reale.

Gara e kostumeve u mbajt në Dubai Marina për të përkuar me shfaqjen e vazhdueshme të varkave në Dubai dhe për të marrë parasysh sigurinë e pilotëve. Me kostumet, njerëzit mund të fluturojnë me 80 milje (128 kilometra) në orë. Ndërsa gara ndoshta nuk e testoi këtë kufi, ajo testoi kostumet dhe pilotët në mjedise sfiduese.

Duke fluturuar disa metra mbi ujë, pilotët ndoqën rrugën duke përdorur shënues gjigantë lundrues ndërsa përpiqeshin të mos përplaseshin me njëri-tjetrin.

Isa Calfon, një atlet, gjimnast, reper dhe pilot nga Britania e Madhe fitoi garën inauguruese. Por ngjarja ka të ngjarë të përsëritet diku tjetër, dhe pistat e garave janë vendet për t’i parë këto kostume në veprim – dhe rregullisht për vitet e ardhshme.

LEXO EDHE:

Back to top button