Një psikiatër tregon se çfarë do të thotë në të vërtetë kur harrojmë atë që ëndërrojmë

Një psikiatër tregon se çfarë do të thotë në të vërtetë kur harrojmë atë që ëndërrojmë

Ekspertët thonë se ëndrrat tona janë në kontakt me nënndërgjegjen tonë. Ka njerëz që nuk e mbajnë mend fare atë që kanë ëndërruar, madje mendojnë se nuk kanë ëndrra.

Psikiatri dhe psikoterapistja Vladeta Jerotic njëherë shpjegoi se cila mund të jetë arsyeja për këtë.

– Njerëzit që harrojnë ëndrrat e tyre nuk duan të njohin veten e tyre. Në fakt, kjo do të thotë se ata nuk duan të takojnë VETËN e tyre negative. Nuk është mirë kur njerëzit thonë se nuk i mbajnë mend ëndrrat, dhe ka nga ata që thonë se nuk ëndërrojnë fare. Nuk ka njerëz që nuk ëndërrojnë, këtë e ka vërtetuar shkenca. Një person ëndërron çdo natë dhe nuk duhet të kujtojë çdo ëndërr, dhe ëndrrat e mëngjesit zakonisht kujtohen. Nuk është mirë të kalojnë një muaj ose dy ose tre dhe nuk ju kujtohet asnjë nga ëndrrat tuaja. Do të ishte sikur të shmangte njohjen e ndonjë pjese negative tek vetja – tha ai.

Deirdre Barrett, profesor i psikologjisë në Harvard dhe autor i një libri mbi gjumin cilësor dhe ëndërrimin, thekson se ëndrrat ndodhin pasi kemi hyrë në fazën REM të gjumit.

– Njerëzit që janë të prirur për një pamje analitike të botës dhe të menduarit – më shpesh kujtojnë ëndrrat e tyre, ndryshe nga ata që janë të përqendruar në ndonjë qëllim. Nëse zgjoheni në fund të fazës REM, kur trupi përgatitet për fazën e dytë të gjumit, do t’i mbani mend më së shumti ëndrrat tuaja – thotë ajo.

LEXO EDHE:

Back to top button