BE-ja prezanton rregulla të reja për lejet e drejtimit dhe për shoferët fillestarë

BE-ja prezanton rregulla të reja për lejet e drejtimit dhe për shoferët fillestarë

Më shumë se 20,000 njerëz vdesin në rrugët në të gjithë Bashkimin Evropian çdo vit, kështu që Parlamenti Evropian ka mbështetur rregullat e reja për leje drejtimi që promovojnë sigurinë rrugore, si dhe tranzicionin e gjelbër dhe dixhital të BE-së.

Rrugë më të sigurta

Përfaqësuesit dëshirojnë që drejtuesit e mjeteve të jenë më të përgatitur për situata reale dhe të vetëdijshëm për rreziqet, veçanërisht kur bëhet fjalë për grupet vulnerabël në trafik, si këmbësorët, fëmijët, çiklistët dhe përdoruesit e skuterëve elektrikë. Ata besojnë se testet e patentë shoferit duhet të mbulojnë drejtimin në kushte me borë dhe rrëshqitje, pika qorre, sistemet e ndihmës së shoferit, hapjen e sigurt të dyerve të automjeteve për të mos rrezikuar përdoruesit e tjerë të rrugës.

Përfaqësuesit ranë dakord që lejet e drejtimit të motoçikletave, makinave dhe traktorëve do të jenë të vlefshme për 15 vjet, dhe për kamionët dhe autobusët për 5 vjet. Ata nuk e mbështetën propozimin e Komisionit për shkurtimin e periudhës së vlefshmërisë së patentë shoferëve për të moshuarit, sepse duan të shmangin diskriminimin dhe të garantojnë të drejtën e tyre për lirinë e lëvizjes dhe pjesëmarrjen në jetën ekonomike dhe sociale.

Parlamenti ka pranuar një propozim për t’u kërkuar shoferëve të vetëvlerësojnë aftësinë e tyre fizike dhe mendore kur lëshojnë ose rinovojnë patentën e tyre të drejtimit dhe që shtetet anëtare të BE të vendosin nëse duan ta zëvendësojnë këtë vetëvlerësim me një ekzaminim mjekësor, duke përfshirë standardet minimale të shikimit. dhe analizat kardiovaskulare. Megjithatë, përfaqësuesit duan që qeveritë e BE-së të bëjnë më shumë përpjekje për të sensibilizuar publikun ndaj shenjave mendore ose fizike që mund ta bëjnë të rrezikshëm drejtimin e automjeteve.

Shoferët fillestarë

Drejtuesit fillestarë do t’u duhet t’i nënshtrohen të paktën një periudhe prove dyvjeçare gjatë së cilës do t’i nënshtrohen disa kufizimeve, si p.sh. një kufi më i rreptë i vozitjes në gjendje të dehur dhe dënime më të ashpra për drejtimin e pakujdesshëm.

Për të kompensuar mungesën e drejtuesve profesionistë, zyrtarët vendosën të lejojnë 18-vjeçarët të marrin patentën për të drejtuar një kamion ose autobus me kapacitet deri në 16 pasagjerë, me kusht që të kenë një certifikatë kualifikimi profesional. Gjithashtu, teksti propozon që 17-vjeçarët të ushtrojnë të drejtën për të marrë leje drejtimi automjeti ose kamioni, por me shoqërim.

Lejet dixhitale të drejtimit

Për të mbështetur tregun e vetëm të BE-së, eurodeputetët po bëjnë presion për futjen e lejeve dixhitale të drejtimit, të cilat do të jenë të disponueshme në telefonat celularë.

LEXO EDHE:

Back to top button