Teknologjia e filmit “Avatar” mund të ndihmojë në kurimin e sëmundjeve të rralla

Teknologjia e filmit “Avatar” mund të ndihmojë në kurimin e sëmundjeve të rralla

Studiuesit po përdorin teknologjinë e inteligjencës artificiale të përdorur në filma të tillë si Avatar për të gjurmuar zhvillimin e sëmundjeve që ndikojnë në lëvizje, raporton BBC.

Sistemi i ri përdor inteligjencën artificiale për të analizuar lëvizjet e trupit dhe për të bërë një diagnozë dy herë më shpejt se mjekët. Dr Valencia Ricotti, e cila është pjesë e ekipit që punon në sistemin e ri, tha për BBC se ishte krejtësisht e befasuar nga rezultatet.

Efektet që kjo teknologji mund të ketë në diagnostikimin dhe zhvillimin e barnave të reja janë masive, thonë studiuesit. Sistemi ka qenë në zhvillim për 10 vjet dhe është testuar te pacientët me ataksi Friedrich dhe distrofi muskulare Duchenne në dy studime të veçanta.

Profesori Aldo Faisal i Kolegjit Imperial është një nga shkencëtarët që lindi me këtë ide dhe thotë se metoda e tyre e re ka shumë përparësi ndaj metodave tradicionale të diagnostikimit. Metoda e re zbulon lëvizjet që njerëzit nuk mund t’i perceptojnë dhe ka aftësinë të transformojë studimet klinike dhe të përmirësojë diagnozat dhe monitorimin për pacientët. Ai gjithashtu ka potencialin për të përshpejtuar testimin e barnave të reja dhe për të ulur koston për ta bërë këtë.

Do të tërheqë industrinë farmaceutike për të investuar në sëmundje të rralla dhe përfitimi kryesor do të jenë pacientët, sepse teknologjia do të jetë në gjendje të ndihmojë në zhvillimin më të shpejtë të trajtimeve të reja.

LEXO EDHE:

Back to top button