Teleskopi Hapësinor Hubble rrezikon të bjerë në Tokë

Teleskopi Hapësinor Hubble rrezikon të bjerë në Tokë

Teleskopi Hapësinor Hubble, një bashkëpunim midis agjencive hapësinore NASA dhe ESA, u lëshua në orbitën e ulët të Tokës në vitin 1990.

Megjithëse jeta e tij e shërbimit nuk ka qenë pa probleme, teleskopi u ka shërbyer besnikërisht astronomëve për më shumë se 30 vjet për të vëzhguar objekte të largëta në hapësirë, dhe shumë presin që komuniteti shkencor të marrë disa vite të tjera prej tij – me kusht që, natyrisht, NASA dëshiron ta shpëtojë atë.

Për fat të keq, orbita e teleskopit është tkurrur ndjeshëm me kalimin e viteve dhe Hubble tani është në një lartësi ku satelitët kanë filluar të ndërhyjnë në vëzhgimet e tij – një problem që duhet zgjidhur sa më shpejt të jetë e mundur.

Zbritja e ngadaltë në Tokë nuk është asgjë e re për Hubble. Në të kaluarën, teleskopi hapësinor është mbështetur në misionet e shërbimit në të cilat astronautët riparonin komponentët dhe përmirësonin pajisjet dhe u tërhoqën në një orbitë më të lartë me anije kozmike. Megjithatë, orbita e Hubble nuk është korrigjuar për disa kohë, dhe si rezultat, ajo po i afrohet sipërfaqes më shumë se kurrë.

Normalisht, ky nuk do të ishte problem, veçanërisht nëse plani është të çoni një instrument në hapësirë, por Hubble ende përdoret në mënyrë aktive për të vëzhguar universin dhe së bashku me teleskopin James Webb na dërgon imazhe të mahnitshme të hapësirës përtej planetit tonë. Për fat të keq, cilësia e këtyre vëzhgimeve tani është në rënie, dhe nëse shkencëtarët nuk rregullojnë orbitën e Hubble, ajo vetëm do të përkeqësohet me kalimin e kohës.

NASA dhe SpaceX kanë folur për korrigjimin e orbitës së Hubble për muaj të tërë, por ndërsa orbita e teleskopit bëhet gjithnjë e më e vogël, negociatat ende nuk janë konkretizuar. Megjithatë, edhe nëse teleskopi kthehet në një orbitë më të lartë, disa shkencëtarë janë të shqetësuar se si numri në rritje i satelitëve në orbitë do të ndikojë në performancën e tij në të ardhmen, gjë që u raportua së fundmi në revistën shkencore Nature.

Pra, nuk na mbetet gjë tjetër veçse të presim rezultatin e negociatave ndërmjet agjencisë NASA dhe kompanisë së themeluar nga Elon Musk, por nuk përjashtohet që agjencia amerikane të vendosë të mos reagojë, pra të lërë Hubble të bjerë në Tokë – por një situatë e tillë do të ndodhte në mesin e viteve 2030.

LEXO EDHE:

Back to top button