Teleskopi “James Webb” ka zbuluar imazhe të mrekullueshme të pluhurit rreth një ylli të ri

Teleskopi “James Webb” ka zbuluar imazhe të mrekullueshme të pluhurit rreth një ylli të ri

Teleskopi Hapësinor James Webb zbuloi imazhe të reja madhështore të një reje të madhe pluhuri në formë ore rreth një ylli në zhvillim e sipër.

Deri tani të padukshme, këto re portokalli dhe të kaltër u bënë të dukshme falë kamerës infra të kuqe NIRCam. Ylli shumë i ri, i njohur si “protostar L1527”, ndodhet në konstelacionin Demi dhe fshihet nga një disk rrotullues gazi në nivelin e shtrëngimit të orës së rërës.

Por drita nga ai protoyll shpërthen mbi dhe poshtë atij disku, duke ndriçuar boshllëqet në gazin dhe pluhurin përreth, njoftuan NASA dhe Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) në një deklaratë të përbashkët.

Retë formohen nga materia e nxjerrë nga një yll që përplaset me lëndën përreth. Pluhuri është më i imët në pjesët e kaltra, më i rëndë se ato portokalli. Njëqind mijë vjeç, protoylli është në fazat më të hershme të formimit. Ajo ende nuk mund të gjenerojë energjinë e saj.

Disku i zi përreth, afërsisht me madhësinë e sistemit tonë diellor, do të ushqejë materialin protoyll derisa të arrijë pragun e nevojshëm për të shkaktuar shkrirjen.

“Në fund të fundit, pamja e L1527 është një dritare në atë se si dukeshin Dielli ynë dhe Sistemi Diellor në fillim”, thuhet në deklaratë.

Reja Molekulare e Demit, e vendosur rreth 430 vite dritë nga Toka, është një çerdhe yjore me qindra yje gati të formuar.

LEXO EDHE:

Back to top button