Temperaturat e larta ndikojnë në shëndetin mendor të njerëzve

Temperaturat e larta ndikojnë në shëndetin mendor të njerëzve

Temperaturat e larta ndikojnë në rritjen e niveleve të kortizolit dhe kështu bëhemi të ndjeshëm ndaj stresit, nervozë dhe nervozë.

Valët e të nxehtit intensifikojnë problemet mendore dhe pasojat e zakonshme të temperaturave të larta janë zemërimi, ankthi, pagjumësia, letargjia dhe depresioni. Edhe pse këto ndryshime psikologjike i ndjejmë për një kohë të shkurtër, ato mund të shkaktojnë edhe pasoja afatgjata.

Disa studime të bëra në të kaluarën kanë treguar qartë se vizitat urgjente te mjeku për shkak të problemeve të shëndetit mendor rriten ndjeshëm gjatë periudhave të nxehta. Çrregullimet e ankthit, abuzimi me substancat, çrregullimet e humorit dhe skizofrenia janë në rritje çdo verë gjatë valëve të të nxehtit, sipas hulumtimit të botuar në revistën JAMA Psychiatry.

Temperaturat e larta prishin drejtpërdrejt funksionimin e neurotransmetuesve në tru, gjë që nënkupton uljen e aftësive njohëse dhe produktivitetit në kryerjen e detyrave të përditshme në punë, në shtëpi apo në shkollë.

Një studim i vitit 2018 që për dy javë ndau dy grupe të rinjsh në dhoma me kondicioner qendror dhe dhoma pa kondicioner, shqyrtoi ndikimin e ajrit të kondicionuar në aftësitë njohëse të të rinjve dhe arriti në përfundimin se ata që qëndronin në dhoma pa ajri i kondicionuar vazhdimisht kishte rezultate më të ulëta.

Një studim tjetër i bërë me të njëjtin qëllim tregoi se produktiviteti në vendin e punës është më i lartë kur temperatura e ajrit është rreth 22 gradë dhe fillon të ulet në 25 gradë.

Rezultatet e këtyre studimeve treguan një aftësi të zvogëluar për të menduar qartë, shpejt dhe me efikasitet kur trupi ynë mbinxehet.

Edhe pse dihet mirë, disa njerëz ende e nënvlerësojnë faktin se sa lëngje nevojiten kur djersitemi më shumë ose kalojmë kohë jashtë, ndaj vlen të theksohet se kur temperaturat janë shumë të larta është e nevojshme të pimë një sasi më të madhe uji dhe të paguajmë. vëmendje ndaj hidratimit të mirë pasi kjo mund të ndihmojë në zbutjen e ndikimit të nxehtësisë në shëndetin mendor.

Hulumtimi i fundit i publikuar në revistën “Lancet and Nature Climate Change” tregon se ndryshimet klimatike, përveçse ndikojnë në mjedis, luajnë një rol të madh edhe në ndikimin e shëndetit tonë fizik dhe mendor dhe se një rritje e temperaturës me vetëm një gradë mund të përkeqësohet. situata me depresion dhe ankth.

LEXO EDHE:

Back to top button