Thellohet kriza ekonomike në Pakistan

Thellohet kriza ekonomike në Pakistan

Në kryeqytetin e Pakistanit, njerëzit janë rreshtuar në qindra për një thes miell falas në një qendër shpërndarjeje qeveritare gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit, i cili përfundon këtë javë.

Mes inflacionit rekord dhe varfërisë në rritje, kryeministri Shahbaz Sharif njoftoi një paketë lehtësimi në fillim të marsit duke ofruar një thes miell falas për “më të varfërit e të varfërve”.

Duke qëndruar në radhë nën diellin e nxehtë të pranverës, banorët marrin miellin teksa për ta është bërë shumë e vështirë të mbijetosh.

Gjatë muajit të kaluar, shumë njerëz kanë vdekur në vend teksa prisnin donacionet ushqimore.

Në Karaçi, qendra financiare e Pakistanit, 13 gra dhe fëmijë vdiqën në mars kur qindra njerëz shkaktuan një rrëmujë në nxitimin për ushqim falas. Nëntë u vranë në fund të marsit në vende të veçanta të shpërndarjes së miellit të drejtuar nga qeveria në provincën veriperëndimore të Khyber Pakhtunkhwa.

Komisioni për të Drejtat e Njeriut të Pakistanit ka shprehur shqetësimin për atë që e quajti “keqmenaxhim” që shkaktoi rrëmujë në qendrat e shpërndarjes së miellit të grurit të ngritura nga qeveria.

Kriza ekonomike ka prekur këtë komb me 200 milionë banorë që filloi vitin e kaluar për shkak të inflacionit të lartë, një monedhe të nënçmuar dhe rezervave të ulëta të valutës së huaj, të cilat përdoren për të blerë importe si ushqime dhe karburant.

Një e treta e tokës bujqësore të Pakistanit u prek pas përmbytjeve katastrofike verën e kaluar. Sipas Komitetit Ndërkombëtar të Shpëtimit, 33 milionë njerëz në Pakistan u prekën nga përmbytjet e rënda që kanë shkaktuar dëme ekonomike prej 40 miliardë dollarësh.

Qeveria është përpjekur të arrijë marrëveshje me Fondin Monetar Ndërkombëtar për të rifilluar një program kredie prej 6.5 miliardë dollarësh që ka ngecur që nga nëntori, në një përpjekje për të mbajtur ekonominë në këmbë.

Fondi ka paraqitur një sërë kushtesh në këmbim të lirimit të një kësti kredie prej 1.1 miliardë dollarësh.

LEXO EDHE:

Back to top button