Top 5 lulet e njohura të pranverës që janë helmuese për macet

Pranvera ka ardhur dhe ndërsa shumë planifikojnë të dekorojnë kopshtin dhe ambientin e tyre me lule, duhet të keni kujdes nëse keni mace pasi specie të caktuara janë helmuese për kafshët tuaja shtëpiake.

Ndonëse ka bimë që nuk do t’i shkaktojnë ndonjë telash maces suaj nëse i kafshojnë, ka të tjera (përfshirë bimët e shtëpisë) që mund të shkaktojnë probleme të mëdha vetëm duke u ekspozuar ndaj tyre.

Nëse po planifikoni një mbjellje pranverore të luleve në shtëpinë ose kopshtin tuaj, sigurohuni që t’i shmangni këto pesë nëse jeni pronar mace, thotë DailyPaws.

Daffodils

Me motin e këndshëm, mund të jetë joshëse të shfaqni daffodils në banakun tuaj të kuzhinës ose t’i përdorni ato për të zbukuruar kopshtin tuaj, por këto lule të verdha dhe mace nuk përzihen. Edhe vetëm disa pickime nga gjethet, kërcelli ose llamba e kësaj luleje mund të shkaktojnë të vjella, diarre dhe jargëzim te macet. Nëse gëlltitet shumë nga bima, macja juaj mund të përjetojë kushte serioze si kriza dhe anomali të ritmit të zemrës – kështu që është më mirë të mbani larg daffodilët.

Tulipanët

Edhe pse një lule e preferuar e shumë njerëzve, tulipanët duhet të mbahen larg maceve. Ndërsa një pickim i vogël ndoshta nuk do të ishte shumë shqetësues, nëse macja juaj vendos të hajë një pjesë të madhe të lules ose llambës, ajo mund të helmohet. Simptomat e helmimit me tulipan janë të ngjashme me ato të helmimeve të tjera me lule: të vjella, acarim të gojës, diarre dhe vështirësi në frymëmarrje.

Margarita

Ashtu si tulipanët, margaritarët nuk janë lulja më helmuese për macet – por kjo nuk do të thotë se ato janë 100% të sigurta. Nëse macja juaj gëlltitet më shumë se një ose dy lule, ka të ngjarë të përjetojë të vjella dhe diarre. Edhe pse helmimi i butë me margarita ka të ngjarë të largohet brenda disa ditësh, ju do të dëshironi t’i mbani këto lule larg nga macja juaj.

Zambakët

Janë një tjetër lule klasike pranverore dhe megjithëse mund të duken bukur, efektet që kanë tek macet janë shumë të këqija. Të gjitha pjesët e zambakëve janë jashtëzakonisht të rrezikshme për macet nëse gëlltiten, por edhe vetëm nuhatja ose pirja e ujit nga vazoja e tyre mund të shkaktojë helmim. Në raste të rënda, helmimi me zambak mund të shkaktojë dështim të veshkave së bashku me të vjella, diarre dhe konvulsione. Për shkak të toksicitetit të tyre shumë të lartë, zambakët nuk duhet të përdoren kurrë në shtëpi ose kopshte ku jetojnë macet.

Hortensia

Mund të vijë në shumë forma të ndryshme në rreth 260 speciet e tyre, dhe gëlltitja e çdo pjese të bimës mund të shkaktojë të vjella, letargji dhe diarre te macet. Megjithatë, helmimi nga lulebore është i rrallë, pasi macja juaj do të duhet të hajë shumë bimë për të përjetuar efekte serioze. Nëse macja juaj është eksploruese dhe i pëlqen të bredh jashtë, mbillni lulebore në një vend të sigurt që nuk mund t’i arrijnë ose mbajini fare jashtë kopshtit.

LEXO EDHE:

Back to top button