Tre arsye pse nuk duhet t’i pastroni veshët me shtupë pambuku

Dylli i veshit formohet nga akumulimi i qelizave të vdekura të lëkurës dhe substancave të tjera në kanalin e veshit dhe mund të shkaktojë bllokim të veshit ose shqetësim.

Mjekët rekomandojnë që dylli i veshit të mos pastrohet nëse nuk shkakton probleme dëgjimi ose thjesht jo shumë. Por a e dini mënyrën e duhur për ta pastruar atë nga veshët tuaj?

Sipas ekspertëve, dylli i veshit nuk duhet pastruar me shtupë pambuku pasi mund të dëmtojë kanalin e veshit dhe të shkaktojë më shumë dëm sesa dobi.

Ka tre arsye kryesore pse duhet t’i shmangni ato:

1. Mund ta shtyni dyllin e veshit më thellë në daullen e veshit

2. Ngjitja e shkopit te daullja e veshit mund të shkaktojë plasaritjen e daulles së veshit ose të shkaktojë infeksion të veshit.

3. Shtyrja e dyllit më tej në vesh mund të shkaktojë që veshi të bllokohet

Prandaj, pastrimi i rregullt i dyllit të veshit nuk është i nevojshëm pasi siguron një barrierë mbrojtëse për daullen e veshit, ndërkohë që përdor vetitë antibakteriale për të mbajtur papastërtitë në kanalin e veshit, për të shmangur dëmtimin e daulles së veshit.

Ka disa mënyra më të sigurta për të hequr dyllin e veshit dhe të gjitha janë shumë të thjeshta.

Sode buke

Në 60 ml ujë të ngrohtë shpërndani gjysmë luge çaji sodë buke dhe përdorni ujë të zier të ftohur. Hidheni tretësirën në një shishe pikatore dhe anoni kokën anash. Hidhni disa pika të tretësirës në vesh dhe lëreni të qëndrojë deri në një orë, më pas shpëlajeni me ujë. Përsëriteni procedurën një herë në ditë, për maksimum dy javë, derisa dylli të zhduket.

Shpëlajeni me vaj

Përdorni vajra natyralë si vaj për fëmijë, vaj kokosi, glicerinë, vaj mineral ose vaj ulliri për të shpëlarë veshët. Derdhni vajin duke përdorur një shishe pikatore me kokën të anuar anash. Mbajeni të anuar për pesë minuta dhe përsëriteni dy herë në ditë. Vaji zbut dyllin e akumuluar të veshit i cili mund ta ndihmojë atë të bjerë më lehtë nga kanali i veshit.

Shpëlajeni veshin

Anoni kokën anash, vendosni një peshqir poshtë veshit dhe përdorni një shishe pikatore për të pikuar butësisht ujë në kanalin tuaj të veshit. Lëreni ujin të qëndrojë brenda për të lejuar një shpëlarje të plotë për të ndihmuar në nxjerrjen e dyllit të veshit të bllokuar. Ekspertët thonë gjithashtu se kjo metodë mund të kombinohet me dy të mëparshmet, por më pas është e nevojshme që veshi të lahet paraprakisht 5 deri në 15 minuta para njërës prej këtyre dy metodave.

LEXO EDHE:

Back to top button