Tre efekte anësore të konsumimit të tepërt të vezëve
Vezët kanë qenë prej kohësh objekt debati kur bëhet fjalë për ndikimet në shëndet.

Me kalimin e viteve, vezët janë parë si gjithçka, nga mishërimi i një ushqimi të plotë të përsosur deri te një pararojë e tmerrshme e sëmundjeve të zemrës. Dhe ndërsa shkenca tani duket se konfirmon se vezët janë të shëndetshme, ekziston ende një gjë e tillë si ngrënia e shumë vezëve.
Në fakt, megjithëse vezët kanë shumë përfitime shëndetësore, ka faktorë të ndryshëm që mund të përcaktojnë se sa vezë janë shumë për çdo individ.
Debatet nëse vezët rrisin nivelin e kolesterolit në gjak kanë vazhduar për një kohë të gjatë. Dikur besohej se kolesteroli nga të verdhat e vezëve ndikon drejtpërdrejt në rritjen e kolesterolit në gjak, por sot besohet se faktorë të tjerë në dietë, si dhe predispozita gjenetike, ndikojnë më shumë në të. Pjesa më e madhe e kolesterolit në gjak prodhohet në mëlçi dhe nuk vjen ekskluzivisht nga ushqimi.
Ngrënia e vezëve mund të bëhet problematike nëse ato hahen shpesh me ushqime shoqëruese me shumë kalori si salsiçet e yndyrshme, petullat apo kafeja me krem. Kjo mënyrë e të ushqyerit mund të çojë në shtim në peshë, veçanërisht nëse bëhet zakon i përditshëm. Ngrënia e shumë kalorive, edhe nëse ato vijnë nga burime të shëndetshme si vezët, mund të rrisë rrezikun e shtimit të peshës.
Konsumimi i sasive të mëdha të vezëve mund të shoqërohet me një rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit të tipit 2 Personat që hanë më shumë se 7 vezë në javë mund të kenë një rrezik më të lartë të zhvillimit të kësaj sëmundjeje në krahasim me ata që konsumojnë më pak vezë. Nga ana tjetër, vezët mund të përmirësojnë kontrollin e sheqerit në gjak dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës tek njerëzit me prediabet dhe diabet të tipit 2, kjo është arsyeja pse ato rekomandohen si një burim i mirë i proteinave dietike.
Si përfundim, vezët mund të jenë një ushqim shumë i shëndetshëm dhe i dobishëm, por është e rëndësishme të monitoroni gjendjen tuaj shëndetësore dhe të konsultoheni me një mjek në rast të problemeve specifike si sëmundjet e zemrës apo diabeti. Si me çdo gjë në të ushqyerit, moderimi është thelbësor.