Tre vende me më shumë pyje tropikale në botë kanë krijuar një aleancë për të ruajtur ato

Brazili, Republika Demokratike e Kongos dhe Indonezia, të cilat janë tre vendet me më shumë pyje tropikale në botë, ranë dakord zyrtarisht dje për një partneritet për ruajtjen e pyjeve pas një dekade përpjekjesh për të krijuar një aleancë trepalëshe.

Shkatërrimi i shpejtë i pyjeve tropikale, të cilat me vegjetacionin e tyre të dendur thithin sasi të mëdha të dioksidit të karbonit, e bën të vështirë arritjen e synimeve globale për uljen e përqendrimit të gazeve serrë. Restaurimi i pyjeve tropikale të shkatërruara më parë largon gazrat serë nga atmosfera.

Përfaqësuesit e tre vendeve, të cilat me zonat e tyre të mbuluara nga pyjet tropikale përbëjnë 52% të pyjeve tropikale të shiut në botë, nënshkruan deklarata të përbashkëta në Indonezi në prag të samitit të G20, i cili është një grup i ekonomive më me ndikim, i cili fillon. sot në ishullin Bali.

Me marrëveshjen e nënshkruar nga këto tre shtete, përcaktohet se shtetet do të paguajnë mbështetje monetare për parandalimin e prerjes së pyjeve dhe ruajtjen e tyre si absorbues të karbonit. Këto vende do të negociojnë një mekanizëm të ri financimi të qëndrueshëm që do të ndihmojë vendet në zhvillim të ruajnë biodiversitetin, si dhe të rrisin fondet përmes programit REDD+ të OKB-së për të reduktuar shpyllëzimin.

Takimi i G20 përkon me pjesën e dytë dhe të fundit të samitit të OKB-së për klimën që po mbahet në Egjipt, ku këshilltarja mjedisore e presidentit brazilian, Isabela Teixeira, tha se Brazili do të kërkonte përfshirjen e vendeve të tjera në rajonin e Amazonës, ku tani ka nëntë vende. .

“Pyjet janë të rëndësishme, natyra është e rëndësishme. Unë besoj se pa mbrojtur Amazonën, ne nuk mund ta mbrojmë planetin nga ndryshimet klimatike”, shtoi Teixeira.

Brazili duhet të përpiqet që vendet e tjera të bashkohen, tha ajo, duke kujtuar se negociatat për mbrojtjen e pyjeve tropikale nuk kanë përparuar deri më tani për shkak të vështirësive institucionale.

LEXO EDHE:

Back to top button