Ukraina po bëhet vendi më i armatosur në Evropë, paralajmëron Kissinger

Ukraina po bëhet vendi më i armatosur në Evropë, paralajmëron Kissinger

Ukraina duhet të pranohet në NATO, sepse po bëhet vendi me armatimin më të mirë në Evropë dhe me lidershipin më të papërvojë, tha ish-sekretari amerikan i Shtetit Henry Kissinger në një intervistë për “Economist”.

“Ajo që evropianët po thonë tani, për mendimin tim, është tepër e rrezikshme. Evropianët thonë se nuk i duan ukrainasit në NATO, sepse ata janë shumë të rrezikshëm, por ata do t’i armatosin mirë dhe do t’u japin armët më të mira. “Tani e kemi armatosur Ukrainën në atë masë sa do të bëhet vendi më i armatosur në Evropë me lidershipin më pak me përvojë strategjike”, paralajmëron Kissinger.

Ai beson se konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës do të përfundojë afërsisht në të njëjtat pozicione që mbanin përpara 24 shkurtit 2022 dhe ai ka frikë se Ukraina më vonë mund të përpiqet të përdorë mjete ushtarake për të rimarrë territoret që Rusia ka kontrolluar që nga viti 2014.

Kissinger theksoi se bota do të ketë “një Rusi të pakënaqur, por edhe një Ukrainë të pakënaqur, nëse ‘operacioni special’ rus nuk përfundon në favor të Moskës”.

Ish-sekretari amerikan i Shtetit shton se Perëndimi ka dy opsione në dispozicion për të siguruar paqen në Evropë. Së pari, për të pranuar Ukrainën në NATO dhe, së dyti, për të inkurajuar afrimin me Rusinë për të krijuar një kufi të qëndrueshëm në pjesën lindore të rajonit.

“Për hir të sigurisë evropiane, është më mirë të kemi Ukrainën në NATO, ku nuk mund të vendosë për pretendimet territoriale në nivel kombëtar”, përfundoi ish-sekretari amerikan i Shtetit.

Vetëm një vit më parë, Kissinger kishte pikëpamjen krejtësisht të kundërt, duke vënë në dukje se përpjekjet e Uashingtonit për të përfshirë Ukrainën në NATO pas rënies së Bashkimit Sovjetik ishin të pamenduara.

Në një deklaratë për Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë, një institut amerikan jopartiak, diplomati veteran 99-vjeçar tha me atë rast se Uashingtoni u përpoq të përfshinte pa dallim të gjithë ish-anëtarët e bllokut sovjetik nën ombrellën e tij pas rënies së Muri i Berlinit dhe se “i gjithë rajoni midis qendrës së Evropës dhe kufirit rus është bërë i hapur për ristrukturim”.

“Nga këndvështrimi rus, Shtetet e Bashkuara u përpoqën të integronin të gjithë këtë rajon, pa përjashtim, në një sistem strategjik të udhëhequr nga Amerika”, shpjegoi ai, duke shtuar se ky zhvillim në thelb hoqi “rripin e sigurisë” historik të Rusisë.

LEXO EDHE:

Back to top button