Uragani Hillary ‘kërcënon’ Kaliforninë, do të sjellë reshje shiu sa për një vit

Uragani Hillary ‘kërcënon’ Kaliforninë, do të sjellë reshje shiu sa për një vit

Uragani që ka lëvizur përgjatë bregut të Meksikës perëndimore që nga e enjtja, i cili po kërcënon gadishullin Baja në Kaliforni dhe plazhet e tij turistike, mund të shkaktojë reshje shiu me densitet sa për një vit brenda disa orësh.

Uragani, i quajtur Hillary, ndodhet 715 kilometra në jug të gadishullit, po lëviz rreth 22 kilometra në orë dhe po fryn erëra deri në 195 kilometra në orë, tha Qendra Kombëtare e Uraganeve të SHBA, NHC.

Uragani mund të shkaktojë reshje shiu me densitet sa për një vit në pjesë të tre shteteve: Kaliforni, Nevada dhe Arizona. Për shkak të kërcënimit, pjesë të Kalifornisë përballen me një rrezik të rrallë dhe të lartë të reshjeve të mëdha.

Hillary ka më shumë gjasa të godasë më shumë Meksikën dhe të dobësohet në Kaliforni. Por nëse nuk dobësohet, do të godasë Kaliforninë si një stuhi tropikale, e para që godet shtetin në gati 84 vjet, sipas të dhënave nga Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike.

“Është jashtëzakonisht e rrallë që një stuhi tropikale të arrijë në Kaliforni,” tha Stephanie Sullivan nga Shërbimi Kombëtar i Motit në San Diego. I vetmi ciklon tropikal që arriti në të vërtetë në tokë në Kaliforninë jugore ishte një stuhi pa emër në vitin 1939 që arriti në Long Beach, shtoi ajo.

Megjithatë, stuhitë që dobësohen para se të zbresin në tokë mund të shkaktojnë përmbytje dhe erëra të rrezikshme, siç bëri Kay, një ciklon tropikal vitin e kaluar.

Gjërat në Paqësor këtë vit janë komplikuar nga zhvillimi i El Niño, fenomeni periodik që mund të ketë efekte të gjera në motin në mbarë botën.

Ekziston një konsensus i fortë midis shkencëtarëve se uraganet po bëhen më të fuqishëm për shkak të ndryshimeve klimatike. Ndërsa në përgjithësi mund të mos ketë më shumë stuhi të emërtuara, potenciali për uragane të mëdha po rritet.

Ndryshimet klimatike ndikojnë gjithashtu në sasinë e shiut që mund të prodhojë stuhitë. Në një botë që po ngrohet, ajri mund të mbajë më shumë lagështi, që do të thotë se një stuhi nominale mund të mbajë dhe prodhojë më shumë reshje, siç bëri Uragani Harvey në Teksas në 2017, kur disa zona morën më shumë se 40 cm shi në më pak se 48 orë.

LEXO EDHE:

Back to top button