Ushqimet e provuara se ulin kolesterolin e keq

Edhe pse ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në nivelin e kolesterolit, si gjenetika, mbi të cilën nuk kemi kontroll të plotë, dieta mund të ketë një ndikim të rëndësishëm

Ngrënia e ushqimeve të shëndetshme për zemrën mund të jetë çelësi për rregullimin e niveleve të kolesterolit. Integrimi i ushqimeve të tilla në dietën tuaj të përditshme mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit të keq (LDL) dhe rritjen e kolesterolit të mirë (HDL), duke rezultuar në përmirësimin e përgjithshëm të shëndetit të zemrës dhe uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Bishtajoret si thjerrëzat dhe qiqrat nuk janë vetëm ushqime jashtëzakonisht ushqyese dhe të gjithanshme në një dietë të shëndetshme. Ato gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e niveleve të kolesterolit të shëndetshëm. Një nga arsyet kryesore pse bishtajoret mbështesin kolesterolin e shëndetshëm është përmbajtja e tyre e lartë e fibrave të tretshme.

Disa kërkime sugjerojnë se konsumimi i rregullt i kumbullave të thata mund të ndihmojë në përmirësimin e niveleve të kolesterolit tek të moshuarit. Konkretisht, te meshkujt mbi 55 vjeç, ngrënia e kumbullave u shoqërua me rritjen e niveleve të HDL (kolesterolit të mirë) dhe një përmirësim në raportin e kolesterolit total ndaj HDL. Në gratë pas menopauzës, ngrënia e katër deri në gjashtë kumbulla të thata në ditë rrit nivelet e HDL dhe ul shënuesit inflamatorë si TNF, raporton Eatthisnotthat.com.

Kumbullat e thata janë gjithashtu të pasura me fibra të tretshme, të cilat kanë treguar se përmirësojnë vetë nivelet e kolesterolit. Këto gjetje sugjerojnë se kumbullat e thata mund të jenë të dobishme si pjesë e një diete të ekuilibruar për të mbështetur shëndetin e zemrës tek të moshuarit.

Tërshëra është e pasur me beta-glukan, një përbërës i fuqishëm për uljen e kolesterolit. Përfshirja e kësaj drithëra në dietën tuaj të rregullt mund të jetë një mënyrë praktike dhe natyrale për të kontrolluar nivelet e kolesterolit dhe për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Hulumtimet kanë treguar se konsumi mesatar i tërshërës shoqërohet me një ulje prej 5% të kolesterolit total dhe një ulje prej 7% të kolesterolit LDL. Përveç kësaj, tërshëra përmban lëndë ushqyese të tjera si antioksidantë dhe vitamina B, të cilat ofrojnë përfitime shtesë për shëndetin e zemrës dhe mirëqenien e përgjithshme.

Konsumimi i rregullt i tërshërës mund të ndihmojë gjithashtu në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak, pasi ajo mbështet stabilitetin e energjisë gjatë gjithë ditës.

Mollët janë një tjetër opsion i shëndetshëm që mund të ndihmojë në kontrollin e niveleve të kolesterolit dhe në përmirësimin e shëndetit të zemrës. Ky frut i shijshëm është i pasur me fibra të tretshme, veçanërisht pektinë, e cila mund të ndihmojë në uljen e niveleve të LDL ose kolesterolit “të keq” në gjak. Përveç kësaj, mollët janë një frut me pak kalori, i pasur me vitamina, minerale dhe fitonutrientë që mbështesin shëndetin e përgjithshëm të trupit.

Hulumtimet kanë treguar se hudhra mund të ulë mesatarisht nivelet e kolesterolit. Është e rëndësishme të theksohet se hudhra mund të ketë përfitime të tjera shëndetësore, të tilla si mbështetja e sistemit imunitar dhe zvogëlimi i rrezikut të sëmundjeve të caktuara. Shtimi i hudhrës në dietën tuaj mund të jetë një mënyrë e thjeshtë për ta bërë ushqimin tuaj më të shijshëm dhe potencialisht për të mbështetur shëndetin e zemrës, por për rezultate më të mira, rekomandohet një dietë e larmishme e pasur me një shumëllojshmëri frutash, perimesh, drithëra dhe ushqime të tjera të shëndetshme. Dhe pjatat që përgatitni gjithmonë shijojnë më mirë me hudhër, ndaj përpiquni ta përfshini atë në vaktet tuaja çdo ditë.

Vaji i ullirit është i njohur për përmbajtjen e tij të lartë të yndyrave të pangopura, veçanërisht acidit oleik, i cili mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit LDL dhe ruajtjen e shëndetit të enëve të gjakut.

Drithërat si luleshtrydhet, boronicat, mjedrat, boronicat dhe manaferrat gjithashtu ofrojnë përfitime të shumta. Ato përmbajnë sasi të larta të fibrave, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit LDL në gjak. Studimet kanë treguar se ata që hanë rregullisht manaferrat mund të përmirësojnë shëndetin e zemrës, të ulin nivelet e kolesterolit dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës. A nuk mjafton kjo arsye për ta përfshirë atë në dietën tuaj përmes mëngjesit dhe ushqimeve?

Avokadot janë të pasura me yndyrna të pangopura, si acidi oleik, i cili përmirëson nivelet e lipideve në gjak, duke përfshirë uljen e kolesterolit LDL dhe rritjen e kolesterolit HDL. Përveç kësaj, është i pasur me antioksidantë si vitamina E, e cila mund të ndihmojë në mbrojtjen e zemrës nga stresi oksidativ dhe inflamacioni.

LEXO EDHE:

Back to top button