Ushqimet që mund ta nxitin migrenën
Ushqimet që mund ta nxitin migrenën
Migrena mund të ndodhë shpejt dhe të rezultojë me kokëdhimbje, të përziera, marramendje dhe ndjeshmëri ndaj dritës, zërit dhe aromës.
Hulumtimet tregojnë se edhe ushqimi që hani çdo ditë mund të nxitë një sulm të papritur të migrenës. Për fat të mirë, ka disa shkelës të njohur të parashikueshëm që janë të mençur për t’u shmangur.
Mishi i përpunuar
Aditivët e ushqimit janë shpesh fajtorë për shkaktuesit e migrenës që lidhen me ushqimin. Nivelet e larta të nitratit dhe nitritit të natriumit janë zbuluar se shkaktojnë migrenë, andaj është e mençur të shmangni mishin e përpunuar si hot dog, proshutën dhe sallamin e drekës. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të shmangni plotësisht këto ëmbëlsira të shijshme. Thjesht zgjidhni versionet organike pa nitrate dhe nitrite.
Djathërat e vjetruar
Këto djathëra mund të përmbajnë një sasi të konsiderueshme tiramine e cila shkakton zgjerimin e enëve të gjakut dhe rritjen e dhimbjeve të kokës. Ushqimet e qumështit dhe kalciumi nga produktet shtazore gjithashtu besohet se shkaktojnë migrenë, kështu që duhet të përjashtoni format e tjera të produkteve të qumështit.
Alkooli
Jo çdo alkool është i dëmshëm për migrenën. Studimet tregojnë se vera e kuqe dhe birra janë shkaktarët më të zakonshëm. Pijet e fermentuara shpesh përmbajnë tiraminë dhe mund të shkaktojnë dhimbje koke më shpejt sesa mund të porosisni një pije tjetër. Sulfitet në verë gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje koke, kështu që nëse planifikoni të përfshini alkool në dietën tuaj, përpiquni të gjeni një varietet pa sulfit – transmeton KP.