Ushqimet që ulin më së miri sheqerin në gjak

Frutat dhe perimet do të vlerësohen gjithmonë si Grali i Shenjtë i një diete të shëndetshme dhe disa ushqime të këtij grupi rekomandohen veçanërisht për diabetikët për shkak të aftësisë së tyre për të ndihmuar në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak.

Agrumet – Studimet kanë treguar se agrumet, si portokalli, kanë një efekt të dobishëm tek njerëzit që luftojnë me diabet. Agrumet janë një mënyrë e shkëlqyer për të marrë vitamina dhe minerale pa konsumuar sasi të tepërt të karbohidrateve.

Manaferrat – Manaferrat, ose manaferrat, janë të pasura me komponime të quajtura anthocyanin, të cilat thuhet se reduktojnë rezistencën ndaj insulinës dhe përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës, sipas një studimi të botuar në Journal of Nutrition. Boronicat, luleshtrydhet, manaferrat dhe mjedrat janë manaferrat ideale që mund t’i shtoni në mëngjes ose ëmbëlsira.

Studimi zbuloi se marrja e 160 mg anthocyanine dy herë në ditë rezultoi në një reduktim prej 8.5 për qind të niveleve të glukozës në plazmë, një ulje prej 13 për qind të rezistencës ndaj insulinës dhe një rritje prej 23.4 për qind të adiponektinës, një hormon që rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës. Manaferrat janë gjithashtu një burim i mirë i vitaminës C dhe fibrave dhe nuk përmbajnë shumë karbohidrate.

Brokoli – Studime të ndryshme kanë treguar se ngrënia e brokolit gjithashtu mund të rrisë ndjeshmërinë ndaj insulinës. Brokoli është një ushqim i pasur me vitamina dhe minerale si kalcium, hekur, zink, vitaminë B12, D dhe shumë të tjera.

LEXO EDHE:

Back to top button