Ushqimet që ulin në mënyrë dramatike kolesterolin dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Zgjedhja e dietës së duhur luan një rol kyç në çdo aspekt të shëndetit tonë

Kjo është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për zemrën tonë, pasi ushqimet që hamë mund të na ndihmojnë të mbajmë nivele optimale të kolesterolit dhe madje të zvogëlojmë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Edhe pse shumë i lidhin karbohidratet me implikime negative shëndetësore, disa lloje të caktuara në fakt mund të jenë tepër të dobishme për shëndetin kardiovaskular.

Nutricionistja Sophia Turner ka zbuluar tre ushqime që janë të shkëlqyera për shëndetin e zemrës dhe madje mund të ulin kolesterolin dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Tërshëra

Një filxhan me tërshërë nuk është vetëm i shijshëm dhe i gjithanshëm, por gjithashtu ka përfitime të shumta për të gjithë trupin. Mund të jetë veçanërisht i mirë për ata që duan të ulin kolesterolin.

Tërshëra përmban fibra të tretshme të quajtur beta-glukan, e cila ndihmon në uljen e niveleve të kolesterolit LDL. “Beta-glukani krijon një substancë të ngjashme me xhelin në traktin tretës që lidhet me kolesterolin, duke parandaluar thithjen e tij në qarkullimin e gjakut”, shpjegoi Turner për SheFinds.

Ajo thekson se konsumimi i rregullt i tërshërës mund të ndihmojë në uljen e niveleve të kolesterolit LDL (“të keq”), duke ruajtur kolesterolin tonë HDL (“të mirë”). Të gjitha këto mund të kontribuojnë në një zemër më të shëndetshme dhe më pak rrezik për sëmundje.

Elbi

“Ashtu si tërshëra, elbi përmban beta-glukan, i cili krijon një përbërje të ngjashme me xhel që lidhet me kolesterolin në sistemin tretës, duke reduktuar përthithjen e tij. “Duke ndërhyrë në përthithjen e kolesterolit, elbi ndihmon në uljen e nivelit të kolesterolit LDL”, pohon dietologia.

Ajo thotë se përmbajtja e lartë e fibrave promovon ngopjen dhe ndihmon në kontrollin e peshës, duke ndihmuar në përmirësimin e niveleve të kolesterolit dhe shëndetin e zemrës. Përveç kësaj, është një shtesë e shijshme për supat, zierjet dhe sallatat.

Bishtajoret

Bishtajoret si fasulet, thjerrëzat dhe qiqrat janë ushqime të fuqishme që duhet t’i përfshijmë patjetër në dietën tonë, veçanërisht nëse duam ta mbajmë zemrën të shëndetshme dhe të ulim kolesterolin.

Turner thotë se fibra e tretshme në bishtajore ndihmon në uljen e kolesterolit LDL duke ndaluar përthithjen e tij në zorrët.

“Konsumimi i rregullt i bishtajoreve në forma të ndryshme, si supa, sallata apo pjata anësore, mund të kontribuojë në përmirësimin e nivelit të kolesterolit dhe shëndetin e përgjithshëm të zemrës”, përfundon dietologu.

 

LEXO EDHE:

Back to top button