Ushtria izraelite u bëri thirrje palestinezëve në Rafah Lindor që të evakuohen menjëherë!

Ushtria izraelite u bëri thirrje palestinezëve në Rafah Lindor që të evakuohen menjëherë!

Ushtria izraelite ka lëshuar një urdhër për evakuimin e menjëhershëm të banorëve dhe personave të zhvendosur palestinezë në disa zona në lindje të Rafahut, duke u bërë thirrje atyre që të zhvendosen menjëherë në qytetin al-Mawasi al-Mawasi dhe duke u bërë thirrje palestinezëve që përkohësisht të evakuohen nga lagjet lindore të Rafah në zonën e zgjeruar humanitare,” shkroi zëdhënësi i ushtrisë Avichai Adrai në Platformën X. “Zgjerimi i zonës humanitare në Al-Mawasi përfshin spitale në terren, tenda, sasi të mëdha të ushqimit, ujit, ilaçeve dhe rezervave të tjera”, shtoi ai.

“Ushtria gjithashtu mundëson bashkëpunimin me disa organizata ndërkombëtare dhe vende të tjera për të zgjeruar fushën e ndihmave humanitare të dërguara në Rripin e Gazës,” tha ai, duke shtuar se “kjo procesi do të vazhdojë gradualisht bazuar në vlerësimet aktuale të situatës.” “Në këtë kontekst do të shpërndahen fletëpalosje, do të dërgohen mesazhe dhe telefonata, si dhe informacioni do të transmetohet edhe përmes mediave arabe,” tha Adrai. “Ushtria. do të vazhdojë të punojë për të arritur qëllimet e luftës, duke përfshirë humbjen e Hamasit dhe kthimin e të gjithë pengjeve izraelite”, shtoi ai.

Ushtria postoi gjithashtu harta në profilet e saj të mediave sociale që ilustrojnë rrugët e evakuimit. Sipas radios së ushtrisë, Vendimi për evakuimin e banorëve nga Rafahu lindor është miratuar mbrëmë vonë në një seancë të Qeverisë. Raportohet se në këtë zonë besohet se ka rreth 100 mijë civilë që duhet të evakuohen. Rripi i Gazës, ku aktualisht ka rreth 1.4 milionë palestinezë të zhvendosur të strehuar nga lufta që filloi pas 7 tetorit 2023, pas një sulmi të Hamasit që mori rreth 1200 jetë dhe mori 250 pengje.

Që atëherë, sulmet e ashpra izraelite në Rripin kanë vrarë Më shumë se 34,000 palestinezë, kryesisht gra dhe fëmijë, dhe një katastrofë masive humanitare është shkaktuar gati shtatë muaj pas fillimit të luftës së Izraelit, pjesë të mëdha të Gazës janë në rrënoja, 85 për qind e popullsisë së enklavës është zhvendosur brenda vendit. Sipas Kombeve të Bashkuara, Izraeli është akuzuar për gjenocid para Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë. Një vendim i përkohshëm në janar tha se ishte “e mundshme” që Izraeli po kryen gjenocid në Gaza dhe urdhëroi Tel Avivin të ndalonte akte të tilla dhe të merrte masa për të siguruar që ndihma humanitare të arrijë civilët në Rripin e Gazës.

LEXO EDHE:

Back to top button