Vaksina Johnson and Johnson në shqyrtim e sipër për përdorim në BE

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) ka marrë një kërkesë për miratim të kushtëzuar për vendosjen në qarkullim të vaksinës kundër COVID-19, e cila u zhvillua nga kompania farmaceutike “Jansen”, e cila operon brenda kompanisë “Johnson and Johnson”.

EMA deklaron se vlerësimi i kësaj vaksine do të bëhet sipas një procedure të përshpejtuar, me mundësinë e finalizimit deri në mes të marsit 2021.

Ndryshe nga vaksinat tradicionale, vaksina Jansen funksionon duke përmbajtur një molekulë ARN që merret në trup për të prodhuar informacion në lidhje me prodhimin e një proteine që përdor virusin SARS-CoV2 për të hyrë në qelizë dhe sistemi imunitar e njeh këtë proteinë si të huaj dhe prodhon antitrupa dhe aktivizon qelizat T kundër tij.

Në tetor të vitit të kaluar, Komisioni Evropian nënshkroi një marrëveshje me kompaninë Jansen për blerjen e 200 milionë dozave të vaksinave me mundësinë e blerjes së një shtesë prej 200 milionë dozash./Kosovapress

LEXO EDHE:

Back to top button