Vaktet më të njohura në pushim mund të na kushtojnë shëndet
Vaktet më të njohura në pushim mund të na kushtojnë shëndet

Ekspertët paralajmërojnë se ka shumë ushqime që njerëzit besojnë se janë të shëndetshme, por në realitet mund të shkaktojnë presion të lartë të gjakut.
Dy studime kanë konfirmuar se ushqimet që ka të ngjarë të hani në pushimet tuaja të drekës mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve vdekjeprurëse kardiovaskulare. Në prezantimet e dyfishta në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë në Amsterdam, studiuesit zbuluan se konsumi i ushqimeve ultra të përpunuara (UPF), si drithërat, pijet e gazuara dhe ushqimet e shpejta, rrit ndjeshëm rrezikun e presionit të lartë të gjakut, sëmundjeve të zemrës. sulmi në zemër dhe goditje në tru.
Anushriya Pant, një studiuese e përfshirë në një nga studimet, tha se shumë njerëz gabimisht besojnë se disa ushqime “UPF” janë zgjedhje të shëndetshme, të tilla si sanduiçe, drithëra, supa dhe kos me pak yndyrë të blerë në dyqane.
“Ndoshta ushqimet që mendoni se janë të shëndetshme kontribuojnë në zhvillimin e presionit të lartë të gjakut”. Ushqimet ultra të përpunuara janë zakonisht të ulëta në fibra, të pasura me kripë dhe sheqer, të cilat të gjitha dihet se kanë një efekt anti-kardioprotektiv. Shumë ushqime që reklamohen si “të shëndetshme” për shkak se kanë pak kalori, kur shikojmë përmbajtjen e kripës në deklaratë, shohim se është shumë e lartë. “Ne e dimë se marrja e lartë e kripës është fajtori kryesor për hipertensionin”, thotë Pant.
Ajo paralajmëroi se gratë britanike mund të jenë veçanërisht të rrezikuara, pasi dieta e tyre zakonisht përmban 57 për qind të këtyre ushqimeve. Kjo është një e treta më shumë se marrja më e lartë në studim.
Ata zbuluan se gratë me konsumin më të ulët të ushqimeve ultra të përpunuara (UPF) kishin 39% më shumë gjasa për të zhvilluar presion të lartë të gjakut në krahasim me ato me konsumin më të ulët. Një studim tjetër, i paraqitur nga Yang Qu në emër të studiuesve nga Universiteti i Katërt Ushtarak Mjekësor i Kinës, zbuloi se ata që hanin më shumë “UPF” kishin pothuajse 25% më shumë gjasa për të pasur një atak në zemër, goditje në tru ose anginë.
Përveç kësaj, studiuesit zbuluan se rritja e marrjes së UPF me vetëm 10% çoi në një rritje të konsiderueshme në rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Ekipi zbuloi gjithashtu se ata që kishin më pak se 15% të dietës së tyre të përbërë nga UPF ishin më pak të rrezikuar nga problemet shëndetësore të lidhura me zemrën.
Rezultatet duhet të shërbejnë si një “thirrje zgjimi” për Britaninë dhe më gjerë. Studiuesit i thanë The Guardian:
“Me UPF që përbën 55% të dietës sonë, duhet të jetë një thirrje zgjimi. Nëse diçka në përpunimin e ushqimit është e dëmshme, atëherë është një fatkeqësi”.
Hulumtimet e mëparshme kanë lidhur ushqimet ultra të përpunuara me obezitetin, diabetin e tipit 2 dhe kancerin. Kathryn Jenner, drejtore e Aleancës për Shëndetin e Obezitetit, tha:
“Nuk duhet të jetë e mundur që kompanitë të pretendojnë se ushqimi i tyre ultra i përpunuar është i shëndetshëm.”
Në një hulumtim të veçantë të paraqitur në konferencë, shkencëtarët kinezë gjetën një lidhje të qartë midis ushqimeve ultra të përpunuara dhe sëmundjeve të zemrës.