Vendet e varfra fillojnë të blejnë vaksina për COVID-19

Disa vende  varfra alarmuara që vendet e pasura po marrin miliona vaksina për COVID-19, po vendosin  mos presin vaksinat nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe organizata  tjera dhe kanë filluar  nënshkruajnë marrëveshjet e tyre për vaksinat.

Juan Carlos Sikaffy, president i Këshillit  Biznesit  Hondurasiti tha agjencisë  lajmeve “Associated Press se Hondurasi “nuk mund  presë për proceset burokratike ose vendime  gabuara” për t’u dhënë qytetarëve “qetësinë” e ofruar nga vaksina COVID-19.

Këshilli i Biznesit Privat  Hondurasit nënshkroi një marrëveshje për blerjen e vaksinavepërmes një garancie bankare.

Edhe Serbia gjithashtu po blen vaksina  treg megjithëse ka paguar 4 milion euro për programin COVAX  OBSH-një mekanizëm i krijuar për  shpërndarë vaksinat kundër koronavirusit  mënyrë  drejtë.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç tha se ai nuk mund  priste për COVAX-in, duke parë vendet e pasura  blinin kaq shumë doza.

Të njëjtën gjë po bën edhe Shqipëria, e cila ashtu si Serbia dhe vende të tjera ka porositur vaksina me COVAX-in, por qeveria ka thënë se ka arritur një marrëveshje edhe me kompaninë Pfizer.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tha  premten se 75% e  gjitha vaksinave për COVID-19   gjithë botën janë injektuar  vetëm 10 vendendërsa gati 130 vende nuk kanë bërë asnjë vaksinë.

 konferencën e zakonshme për shtyp  agjencisë  GjenevëDrejtori i Përgjithshëm i OBSH- Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se ka pothuajse 130 vende me 2.5 miliardë njerëz gjithsej  nuk kanë dhënë asnjë dozë  vetme vaksine.

Zoti Tedros tha se disa vende   pasura tashmë kanë vaksinuar pjesë  mëdha  popullsisë  tyre me rrezikshmëri   ulët sëmundjeje  rëndë ose vdekjeje.

Një mënyrë për t’i bërë vendet   varfëra  pak  varura nga vendet   pasura është rritja e prodhimit  vaksinave   gjithë botën.

LEXO EDHE:

Back to top button