Vera e kaluar ishte më e nxehta e Evropës ndonjëherë

Viti 2022 ishte gjithashtu viti më i nxehtë i regjistruar për Mbretërinë e Bashkuar – pasi Evropa Perëndimore dhe Veriore u zhytën në temperaturat në rritje dhe valët e të nxehtit.

Vera e kaluar ishte më e nxehta e Evropës me një diferencë të qartë, tregojnë të dhënat e reja.

Ishte gjithashtu viti i dytë më i nxehtë i kontinentit në rekord, i tejkaluar vetëm nga 2020 dhe pak më i ngrohtë se 2019, 2015 dhe 2014, tha Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike të Bashkimit Evropian, Copernicus.

Viti i kaluar ishte gjithashtu viti më i nxehtë i regjistruar për disa vende në Evropë, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Irlandën, Spanjën, Francën, Italinë dhe Portugalinë.

Vjeshta ishte gjithashtu e treta më e ngrohtë në histori.

Ishte viti i pestë më i ngrohtë në botë në rekord, me temperatura vjetore 0.3C mbi mesataren për 1991-2020 – rreth 1.2C mbi nivelet para-industriale.

Tetë vitet e fundit kanë qenë më të ngrohtat e regjistruara pasi bota është dëshmitare e efekteve të ndryshimeve klimatike.

Shifrat përputhen me të dhënat e tjera globale që tregojnë se temperaturat evropiane janë rritur me më shumë se dyfishi i mesatares globale gjatë 30 viteve të fundit – dhe se ato kanë shkallën më të lartë të rritjes nga çdo kontinent në botë.

Vitin e kaluar, Evropa Perëndimore dhe Veriore u zhytën në temperatura të larta dhe valë të nxehti të kombinuara me reshje vazhdimisht të ulëta, duke çuar në thatësira të përhapura, veçanërisht në pjesët jugore dhe qendrore të kontinentit.

Kishte nivele jashtëzakonisht të larta të zjarreve në Evropën Jugperëndimore, veçanërisht në Francë dhe Spanjë, të cilat i çuan emetimet nga zjarret në nivelet më të larta në 15 vjet për BE plus MB.

“Një vit tjetër i ekstremeve klimatike”

Samantha Burgess, zëvendësdrejtoreshë e Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike Copernicus, tha: “2022 ishte një vit tjetër i ekstremeve klimatike në të gjithë Evropën dhe globalisht.

“Këto ngjarje theksojnë se ne tashmë po përjetojmë pasojat shkatërruese të botës sonë të ngrohjes.

“Theksimet më të fundit të klimës 2022 nga C3S ofrojnë dëshmi të qarta se shmangia e pasojave më të këqija do t’i kërkojë shoqërisë që të zvogëlojë urgjentisht emetimet e karbonit dhe të përshtatet me shpejtësi me ndryshimin e klimës.”

LEXO EDHE:

Back to top button