Vitin e kaluar janë kryer 1153 ekzekutime si dënim me vdekje, ja cilat janë vendet

Vitin e kaluar janë kryer 1153 ekzekutime si dënim me vdekje, ja cilat janë vendet

Përdorimi i dënimit me vdekje ka arritur nivelin më të lartë në botë që nga viti 2015, njoftoi organizata për të drejtat e njeriut “Amnesty International”. Të paktën 1,153 ekzekutime janë kryer në vitin 2023 në 16 vende.

Shifra është rritur me 31 për qind krahasuar me një vit më parë ku u kryen 883 ekzekutime.

Shumica e ekzekutimeve, gati tre të katërtat e totalit në botë, u kryen në Iran. Të paktën 853 persona janë ekzekutuar në atë vend në vitin 2023, që është një rritje prej 48 për qind krahasuar me një vit më parë.

Në vend të dytë është Arabia Saudite me 172 ekzekutime, që përfaqëson 15 për qind të numrit të përgjithshëm në botë.

Somalia dhe Shtetet e Bashkuara panë gjithashtu një rritje të ekzekutimeve vitin e kaluar në 38 dhe 24 respektivisht.

Numri i vendeve që përdorin dënimin me vdekje ra në një rekord të ulët në vitin 2023 pasi vende si Bjellorusia, Japonia, Mianmari dhe Sudani i Jugut nuk panë ekzekutime.

Megjithatë, numri i dënimeve me vdekje të dhëna në mbarë botën në vitin 2023 u rrit me 20 për qind, në 2,428. Dënimi me vdekje është hequr nga 144 vende.

LEXO EDHE:

Back to top button