Shikoni robotin që do të shkojë në Mars

Shikoni robotin që do të shkojë në Mars

Robotët ngjitës mund të eksplorojnë vende ku roverët konvencionalë nuk mund të aksesojnë për shkak të terrenit të pjerrët, gjë që mund të jetë me përfitim të madh për eksplorimin e Marsit.

Studiuesit nga Instituti i Robotikës në Universitetin Carnegie Mellon në SHBA po zhvillojnë robotë të pajisur me montime mikrospinal, të cilat janë veçanërisht të përshtatshme për ngjitjen në terrene shkëmbore. Roboti i ri, të cilin ata e kanë quajtur LORIS, sjell risi të ngjitjes së lirë në formën e një montimi plotësisht pasiv dhe nyjeve të kyçit të dorës që lejojnë një mbajtje të sigurt duke reduktuar masën. Forcat shpërndahen midis krahëve të robotëve duke përdorur një strategji kontrolli të bazuar në optimizim për të zvogëluar rrezikun e ndarjes së papritur.

Prototipi i robotit demonstron ngjitje vertikale në të dy muret e sheshta të blloqeve të zhirit dhe sipërfaqet e pabarabarta të shkëmbinjve në gravitetin e plotë të Tokës, siç mund ta shihni në video.

Sipas studiuesve, LORIS kombinon peshën e lehtë, shpejtësinë, efikasitetin e energjisë dhe thjeshtësinë e mbajtëseve pasive mikrospinal me qëndrueshmërinë dhe përshtatshmërinë e mbajtëseve aktive. Dhe si një bonus shtesë, roboti është projektuar të jetë i thjeshtë dhe i lirë për t’u prodhuar.

Zhvillimi i robotit është bashkëfinancuar nga NASA, e cila e sheh atë si një lloj të ri eksploruesi robotik në Mars, por ai ka shumë aplikime në Tokë, për shembull, në shërbimet e ndihmës dhe shpëtimit pas tërmeteve dhe fatkeqësive të tjera natyrore.

LEXO EDHE:

Back to top button