Wartburg 353, kopja e parë e limuzinës popullore gjermano-lindore


Megjithëse shpesh nënvlerësohet sot në mënyrë të pajustifikueshme, industria e makinave të Gjermanisë Lindore në tremujorin e parë të sundimit komunist në të vërtetë mund të krahasohej me atë të Gjermanisë Perëndimore sa i përket inovacionit dhe dizajnit.

Faktori kufizues ishte fatkeqësisht motorët me dy takte të vjetruara, pasardhësve të të cilëve nuk u lejohej të punonin pasi Partia Komuniste mendonte se nuk kishte nevojë për të.

Wartburg 353, prodhimi i serisë së të cilit filloi saktësisht 54 vjet më parë në Eisenach, mund të konkurronte me veturat perëndimore në pothuajse gjithçka tjetër: makinë me bosht të përparmë, performancë të mirë, trup i dizajnuar modern dhe shumë i gjerë.

Ai është eksportuar në shumë vende, ndërsa në RDGJ u prit për më shumë se një dekadë. Motori me katër takte 1.3 nga VW Golf nuk u instalua deri në vitin 1988, dhe prodhimi u mbyll në vitin 1991.

https://www.youtube.com/watch?v=0BRh4MdEnZA&feature=emb_title

LEXO EDHE:

Back to top button