YouTube ka bërë një hap të madh në mbrojtjen e muzikantëve nga inteligjenca artificiale

YouTube ka bërë një hap të madh në mbrojtjen e muzikantëve nga inteligjenca artificiale

Kompania njoftoi bashkëpunimin me “Universal Music Group” dhe muzikantë të njohur nga “UMG”.

Një nga këngët që ka fituar vëmendje dhe shumë shikime në YouTube këtë vit është “Heart on my Sleeve”, e cila duket se do të interpretohet nga Drake and the Weeknd. Por edhe pse zërat e tyre janë përdorur vërtet në këngë, muzikantët e njohur nuk kanë asnjë lidhje me atë këngë, por ajo është krijuar tërësisht duke përdorur një mjet “AI” që përveç vetë muzikës, riprodhon në mënyrë perfekte zërat e tyre.

Kundër inteligjencës artificiale, tashmë është e qartë, ne nuk duhet të luftojmë sepse ajo luftë është e dënuar. Në vend të kësaj, ne duhet të mësojmë ta përdorim atë, por edhe të miratojmë disa rregulla dhe korniza në mënyrë që duke e përdorur atë të mos shkelim të drejtat e autorit dhe ligjet. Prandaj, muzikantët dhe dëgjuesit duhet të edukohen dhe të vendosin një lloj kornize në të cilën të gjithë do të jenë të kënaqur, pra me të cilin zhvillimi i teknologjisë nuk do të ndalet apo pengohet, por edhe që teknologjia të mos ndikojë negativisht në industrinë e muzikës.

 

 

 

YouTube, në partneritet me Universal dhe muzikantë si Rosanna Cash, Ryan Tedder i OneRepublic dhe të tjerë, ka bërë një hap përpara në atë drejtim dhe ka lançuar Inkubatorin e AI-së Muzikore. Ky inkubator supozohet të lejojë muzikantët të eksperimentojnë me inteligjencën artificiale brenda disa rregullave të përcaktuara për të mbrojtur muzikantët dhe punën e tyre.

Përveç lançimit të inkubatorit me muzikantë UMG, YouTube njoftoi gjithashtu tre nga ato që i quajti parimet e industrisë së muzikës AI. Parimi i parë i referohet njohjes së faktit se “AI” është tashmë prezente dhe se kjo teknologji duhet të përqafohet së bashku me partnerët e tyre muzikorë dhe do t’u mundësojë atyre formate të reja ambicioze të krijimtarisë.

 

 

 

Parimi i dytë thekson se si inteligjenca artificiale fut në një epokë të eksplorimit krijues, por kjo duhet të përfshijë mbrojtjen e duhur për muzikantët. Në parimin e tretë të kësaj kompanie theksohet se ata kanë ndërtuar një organizatë lider për sigurinë dhe besimin dhe rregullat që lidhen me përmbajtjen.

Për të mbrojtur punën e muzikantëve, YouTube thotë se do të përdorë sistemin e tij ekzistues të menaxhimit të ID-së së përmbajtjes, si dhe një sistem që do t’i ndihmojë muzikantët të zgjedhin se si përdoret muzika e tyre. por edhe si të paguhen kur vepra e tyre me të drejtë autori përdoret nga të tjerët, duke përfshirë inteligjence artificiale.

 

 

 

UMG ka paralajmëruar më parë se inteligjenca artificiale duhet të rregullohet dhe bëri thirrje për mbrojtjen e të drejtave të autorit të zërave të muzikantëve që AI mund të përdorë në këngë. Por ndërkohë që nga njëra anë po luftonin kundër shkeljes së të drejtave të autorit, kompania njoftoi disa muaj më parë zhvillimin e risive të saj teknologjike bazuar në inteligjencën artificiale. Sipas presidentit të UMG, Lucian Grange, ne nuk duhet të shqetësohemi për zëvendësimin e njerëzve nga AI, sepse AI i mungon shkëndija e rëndësishme që i shtyn muzikantët më të talentuar të bëjnë punën e tyre më të mirë.

 

LEXO EDHE:

Back to top button