Zbulime të reja alarmante rreth pijeve me sheqer

Zbulime të reja alarmante rreth pijeve me sheqer

Pijet e gazuara, pijet energjike dhe pijet e tjera të ëmbla janë krijuar për të qenë shumë tërheqëse, të ngarkuara me sheqer që stimulon qendrat e kënaqësisë së trurit. Por pas atij momenti kënaqësie fshihet një kërcënim serioz për shëndetin. Pijet e ëmbla me sheqer zakonisht kanë pak ose aspak vlera ushqyese dhe konsumi i rregullt shoqërohet me një rrezik në rritje të problemeve shëndetësore si prishja e dhëmbëve, obeziteti, diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Studimi i ri, i kryer nga shkencëtarët e Universitetit Tufts në SHBA, zbulon të dhëna shqetësuese: çdo vit konsumimi i pijeve me sheqer në botë shkakton 1.2 milionë raste të reja të sëmundjeve kardiovaskulare dhe 2.2 milionë raste të reja të diabetit të tipit

2 pijet me sheqer po bien në disa vende të zhvilluara, autorët e studimit paralajmërojnë se ato ende përfaqësojnë një problem të rëndësishëm të shëndetit publik, veçanërisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

– Pijet e ëmbla reklamohen shumë dhe shiten në komunitetet më të varfra. Këto komunitete jo vetëm që konsumojnë produkte të dëmshme, por shpesh janë më pak të pajisura për t’u përballur me pasojat afatgjata shëndetësore – thotë Dariush Mozaffarian, një kardiolog dhe shkencëtar i shëndetit publik në Universitetin Tufts.

Studimi citon shembuj të vendeve me pasoja të rënda: në Meksikë, pijet me sheqer përbëjnë pothuajse një të tretën e të gjitha rasteve të reja të diabetit, ndërsa në Kolumbi përbëjnë pothuajse gjysmën. Në Afrikën e Jugut rreth 28 për qind e rasteve të reja të diabetit dhe 15 për qind e rasteve të reja të sëmundjeve kardiovaskulare janë të lidhura me këto pije.

Sipas përkufizimit të kërkimit, pijet e ëmbla me sheqer (SSB) përfshijnë çdo pije me sheqer të shtuar që përmban të paktën 50 kilokalori për 240 mililitra. Kjo përfshin pije të gazuara, pije energjike, pije frutash, limonadë dhe pije tradicionale si agua fresca.

Kjo kategori përjashton qumështin e ëmbëlsuar, lëngjet 100% të frutave dhe perimeve dhe pijet e ëmbla artificialisht, megjithëse këto mund të jenë gjithashtu të dëmshme nëse konsumohen në sasi të mëdha.

Duke kombinuar të dhënat mbi marrjen e pijeve të ëmbla me sheqer nga Baza e të Dhënave të Ushqimit Global (450 sondazhe, që mbulojnë 2.9 milionë njerëz nga 118 vende) dhe të dhënat mbi incidencën e sëmundjeve kardiometabolike, studiuesit vlerësuan efektet e këtyre pijeve. Ata arritën në përfundimin se pijet e ëmbla me sheqer janë përgjegjëse për rreth 80,000 vdekje nga diabeti i tipit 2 dhe 258,000 vdekje që lidhen me sëmundjet kardiovaskulare çdo vit.

“Ky është një numër shkatërrues, por theksimi i rolit të pijeve me sheqer mund të ndihmojë në ndryshimin e trendit”, shpjegon Laura Lara-Castor, autorja kryesore e studimit dhe një nutricioniste në Universitetin Tufts.

Tretja e shpejtë e pijeve me sheqer çon në një rritje të niveleve të sheqerit në gjak, duke siguruar vlera minimale ushqyese. Konsumimi i rregullt i këtyre pijeve rrit rrezikun e shtimit në peshë, rezistencës ndaj insulinës dhe problemeve metabolike që lidhen me diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet kardiovaskulare. Megjithëse ndërgjegjësimi i publikut për këto rreziqe po rritet, studiuesit vërejnë se përparimi nuk është universal ose mjaft i shpejtë.

– Duhet bërë shumë, veçanërisht në Amerikën Latine dhe Afrikë, ku konsumi i pijeve të ëmbla është i lartë dhe pasojat shëndetësore janë të rënda. Si specie duhet të përballemi me problemin e konsumimit të pijeve me sheqer – thotë Mozaffarian.

Shkencëtarët bëjnë thirrje për ndërhyrje urgjente të bazuara në prova për të reduktuar konsumin e pijeve me sheqer në nivel global. Kjo përfshin rregullimin e marketingut, fushatat edukative dhe taksat e sheqerit. Ndërsa përballemi me pasojat e mbikonsumimit të këtyre pijeve, një gjë është e qartë: çdo veprim që inkurajon reduktimin e marrjes së sheqerit mund të kontribuojë në ruajtjen e shëndetit dhe uljen e vdekshmërisë që lidhet me diabetin dhe sëmundjet e zemrës.

LEXO EDHE:

Back to top button