Zbulimet e reja tregojnë se paraardhësit tanë filluan të gatuanin ushqim 780,000 vjet më parë

Shkencëtarët në një vend arkeologjik në Izrael kanë gjetur provat më të hershme të njohura të gatimit. Kalimi nga ngrënia e ushqimit të papërpunuar në ushqimin e gatuar ishte një pikë kthese dramatike në evolucionin njerëzor dhe zbulimi sugjeron se njerëzit parahistorikë mund të kenë ndezur qëllimisht zjarr për të gatuar ushqim të paktën 780,000 vjet më parë, raporton CNN.

Një studim i hollësishëm i dhëmbëve të peshkut i zbuluar në vendin e Gesher Benot Yaakov, i vendosur në buzë të liqenit të lashtë Hull, ka zbuluar se disa nga paraardhësit tanë të hershëm – me shumë mundësi Homo erectus – mund të gatuanin peshk, thotë autori i studimit Dr. Irit Zohar. një studiues në Muzeun e Shkencave Natyrore Steinhardt në Universitetin e Tel Avivit. Banorët e zonës përreth liqenit hëngrën lloje të mëdha peshqish të ujërave të ëmbla, shtoi Zohar.

Asnjë mbetje njerëzore nuk është gjetur në vend, por veglat prej guri përputhen me ato të gjetura në vendet Homo erectus në të gjithë Afrikën. Zohar thotë se liqeni është i cekët dhe është e lehtë për të kapur me dorë peshq të mëdhenj si Luciobarbus longiceps i zhdukur, i cili mund të rritet deri në dy metra.

“Ky është një zbulim tepër i rëndësishëm. Dëshmitë për përdorimin e kontrolluar të zjarrit në Epokën e Hershme të Gurit janë në rastin më të mirë të shkurtër. Prandaj, dëshmitë e mbetjeve të peshkut të grumbulluara dhe të gatuara antropogjene (për shkak të aktivitetit njerëzor) do të kenë një ndikim të madh në komunitetin e kërkimit”, tha gjeokimisti arkeologjik Dr. Bethan Linscott nga Universiteti i Oksfordit, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Kalimi te ushqimi i gatuar nënkuptonte që njerëzit shpenzonin më pak energji intensivisht duke kërkuar dhe gatuar ushqim të freskët, të papërpunuar, duke liruar më shumë kohë për të zhvilluar sisteme të reja sociale dhe të sjelljes.

“Ushqyerja ka pasur një ndikim të madh në evolucionin e specieve tona. Konsumimi i mishit në veçanti mendohet se ka kontribuar në rritjen e madhësisë relative të trurit të paraardhësve tanë të hershëm, por bakteret patogjene e bëjnë ngrënien e mishit të papjekur një aktivitet të rrezikshëm”, thotë Linscott dhe vazhdon:

Megjithatë, gatimi vret bakteret dhe rrit vlerën energjetike të mishit, duke krijuar një burim të ri ushqimor të besueshëm për homininët e hershëm. Prandaj, të kuptuarit se kur ndodhi kjo është një temë me interes të madh, pasi mund të ndihmojë në shpjegimin se pse paraardhësit tanë hominin evoluan ashtu siç bënë.” Hulumtimi u botua të hënën në revistën Nature Ecology and Evolution.

Hulumtimi i mëparshëm nga Zohar, i cili ka punuar në vend për 16 vjet, zbuloi se shtresat e sedimentit në të cilat u gjetën vegla guri – që tregojnë aktivitetin njerëzor – ishin të lidhura me një numër të madh dhëmbësh peshku të dy llojeve specifike (luciobarbus longiceps dhe carasobarbus canis). që ishin pjesë e familjes së krapave, tashmë të zhdukur.

Megjithatë, kishte shumë pak kocka peshku, të cilat, ndryshe nga dhëmbët, zbuten në temperatura të larta dhe shpërbëhen lehtësisht. Një punë tjetër nga bashkëautorja e studimit Nira Alperson-Afil, një profesore në departamentin e Studimeve dhe Arkeologjisë së Izraelit në Universitetin Bar-Ilan, identifikoi gjurmë të vatrave – disa nga më të hershmet jashtë Afrikës.

Për të përcaktuar nëse banorët prehistorikë atje gatuanin vërtet peshk, domethënë nëse nuk hidhnin vetëm mbetjet e peshkut në zjarr, studiuesit identifikuan ndryshime në madhësinë e kristaleve të smaltit të dhëmbëve, të cilët reagojnë ndryshe ndaj ndryshimeve të temperaturës.

Në eksperimente, Zohar dhe bashkëpunëtori i saj Dr Jens Nyorka, kreu i laboratorit të rrezeve X në Muzeun e Historisë Natyrore në Londër, analizuan 56 dhëmbë peshku prehistorik dhe të ujërave të ëmbla, të cilat i lejuan ata të identifikonin ndryshimet e shkaktuara nga gatimi në temperaturë të ulët dhe të lartë. Rezultatet treguan se peshku ishte gatuar në një temperaturë midis 200 dhe 500 gradë Celsius.

“Ne nuk e dimë saktësisht se si janë gatuar peshqit, por duke pasur parasysh mungesën e provave të ekspozimit ndaj temperaturave të larta, është e qartë se ata nuk janë gatuar direkt në zjarr dhe nuk janë hedhur në zjarr si mbetje apo si lëndë djegëse. “- tha Nyorka për CNN.

Shkencëtarët gjithashtu arritën të vërtetojnë se peshku ishte një pjesë e rregullt e dietës, domethënë se nuk ishte thjesht një delikatesë sezonale ose një mjet i fundit kur burimet e tjera të ushqimit u zhdukën. Studiuesit e arritën këtë duke parë përbërjen gjeokimike të izotopeve të oksigjenit dhe karbonit në smaltin e dhëmbëve për të zbuluar se në cilën kohë të vitit peshku ngordhi. Rezultatet treguan se peshku gatuhej dhe hahej gjatë gjithë vitit.

Homo erectus ishte hominini i parë që migroi jashtë Afrikës dhe kërkimet sugjerojnë se liqeni i lashtë Hula mund të ketë qenë një destinacion kyç gjatë atyre migrimeve të hershme.

Nuk dihet saktësisht se kur njerëzit filluan të gatuanin peshkun – ose ndonjë lloj tjetër ushqimi – dhe nuk ka konsensus se kur homininët e lashtë zhvilluan për herë të parë aftësinë për të bërë zjarr dhe për të gatuar. Deri në këtë studim, provat më të hershme të forta për përdorimin e zjarrit për gatim ishin të lidhura me Neandertalët dhe Homo sapiens, të cilët gatuanin rrënjë niseshte në Afrikën e Jugut të sotëm rreth 170,000 vjet më parë.

Pesha kumulative e provave të paraqitura në studim sugjeron se peshku ishte gatuar, thotë John McNab, profesor në Qendrën për Arkeologjinë e Origjinës Njerëzore në Departamentin e Arkeologjisë në Universitetin e Southampton. Ai nuk ishte i përfshirë në studim.

LEXO EDHE:

Back to top button