Zbulimi shqetësues i shkencëtarëve të Grenlandës: Njerëzimi është në rrezik të madh

Zbulimi shqetësues i shkencëtarëve të Grenlandës: Njerëzimi është në rrezik të madh

Një kampion akulli i zbuluar kohët e fundit i marrë nga poshtë shtresa e akullit të Grenlandës dekada më parë ka zbuluar se pjesa më e madhe e ishullit ishte pa akull rreth 400,000 vjet më parë , kur temperaturat ishin të ngjashme me ato që planeti po i afrohet sot, tregon një studim i ri .

Ky është një zbulim alarmues që do të thotë se mund të dëshmojmë një rritje katastrofike të nivelit të oqeaneve dhe deteve në të ardhmen e afërt, raporton CNN.

Ky hulumtim, i udhëhequr nga Paul Beerman, një shkencëtar në Universitetin e Vermontit, hodhi poshtë supozimet e mëparshme të vlefshme se pjesa më e madhe e Grenlandës ishte e mbuluar nga akulli për miliona vjet. Ngrohja e moderuar, natyrore tashmë dihet se ka çuar në shkrirjen masive të akullit dhe një rritje prej 1.4 metrash në nivelet e oqeaneve dhe deteve. Detajet e këtij hulumtimi u publikuan të enjten në revistën “Science” .

Foto: Peksels/piotr-kowalonek

– Kur vëzhgoni se çfarë ka bërë natyra në të kaluarën, për ne shkencëtarët që studiojmë Tokën, është treguesi më i mirë i së ardhmes – tha Bierman për CNN dhe theksoi se ajo që tregon ky studim është “e tmerrshme”.

Nivelet e dioksidit të karbonit në atmosferë tani janë 1.5 herë më të larta se 400,000 vjet më parë, dhe temperaturat globale vazhdojnë të rriten. Nëse shtresa e akullit të Grenlandës pëson një rënie të mprehtë gjatë një periudhe të ngrohjes së moderuar, ajo mund të jetë shumë më e ndjeshme ndaj ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njeriu sesa mendohej më parë dhe e prirur ndaj shkrirjes së pakthyeshme dhe të shpejtë në shekujt e ardhshëm, thanë autorët e studimit në një deklaratë.

Nëse shtresa e akullit të Grenlandës do të shkrihej plotësisht, nivelet e detit do të rriteshin me rreth 7 metra, gjë që do të shkaktonte katastrofë për miliarda njerëz që jetojnë përgjatë brigjeve të deteve dhe oqeaneve.

Për të përfunduar kërkimin, Birman dhe një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh kaluan vite duke analizuar sedimentin e ngrirë nga një bërthamë akulli e gërmuar në vitin 1966 në Camp Century, një bazë ushtarake amerikane në Grenlandën veriperëndimore. Këtu, shkencëtarët shpërthyen më shumë se 1.5 kilometra akull për të nxjerrë një mostër 4 metra të lartë të dheut dhe shkëmbinjve nga poshtë shtresës së akullit.

Në atë kohë, nuk kishte teknologji për të kuptuar plotësisht këtë sediment dhe ai u ruajt në frigorifer për dekada të tëra. Më pas, në vitin 2017 u “rizbulua” në Danimarkë.

Biermann shkoi në Kopenhagë dhe solli me vete dy mostra sedimenti në Vermont. Kur shkencëtarët filluan të ndajnë pjesë të sedimentit, ata u befasuan kur panë degë, myshk, gjethe dhe fara.

Foto: Pexels/fahad-alani

– Këtu kemi një ekosistem të ngrirë të fosilizuar. Dhe kjo do të thotë, sigurisht, se shtresa e akullit nuk ekzistonte atëherë, sepse bimët nuk mund të rriten nën një kilometër e gjysmë akulli – tha Bierman për CNN.

Shkencëtarët duhej të zbulonin se sa kohë më parë jetonin këto bimë dhe llogaritën se sedimenti ishte depozituar në një mjedis pa akull rreth 416,000 vjet më parë.

– Kjo është vërtet prova e parë e pakundërshtueshme që shumica e shtresës së akullit të Grenlandës u zhduk kur temperatura u rrit. E kaluara e Grenlandës, e ruajtur në 4 metra tokë të ngrirë, parashikon një të ardhme të ngrohtë dhe të lagësht në planetin Tokë, një të ardhme pa akull – tha Birman.

Përveçse kontribuon në rritjen e nivelit të oqeaneve dhe deteve, humbja e akullit gjithashtu përshpejton ngrohjen globale, pasi akulli i bardhë, i cili reflekton energjinë diellore nga sipërfaqja e Tokës, zëvendësohet nga shkëmbinj dhe bimësi më të errët, të cilat thithin energjinë diellore.

Nëse bota nuk ndërmerr veprime radikale për të ulur nivelin e ndotjes që po ngroh planetin dhe nuk bën asgjë për të hequr ndotjen e karbonit që është tashmë në atmosferë, “ne do të shkatërrojmë shtresën e akullit të Grenlandës dhe shumë shpejt do të pasojë një rritje e madhe e nivelit të oqeanit dhe detit,” thotë Biermann.

– Ne gjeologët zakonisht nuk emocionohemi shumë për atë që zbulojmë. Por kjo është shumë shqetësuese – paralajmëron ai.

LEXO EDHE:

Back to top button