zbulohet asteroidi i madh që po vjen drejt nesh

zbulohet asteroidi i madh që po vjen drejt nesh

Astronomët thonë se kanë zbuluar asteroidin më të madh “vrasës të planetit” në tetë vjet dhe se shkëmbi i madh hapësinor do të kalojë orbitën e Tokës.

Asteroidi, i quajtur 2022 AP7, u raportua nga studiuesit të cilët janë në kërkim të shkëmbinjve hapësinorë brenda orbitave të Tokës dhe Venusit.

Duke shkruar në Astronomical Journal, autori kryesor i studimit Scott Sheppard dhe kolegët në Institutin Carnegie për Shkencën në Uashington thonë se kanë gjetur tre asteroidë “mjaft të mëdhenj”, njëri prej të cilëve, 2022 AP7, kalon orbitën e Tokës, duke e bërë atë një asteroid potencialisht të rrezikshëm (PHA).

Me një diametër prej rreth 1.1 km deri në 2.3 km, ekipi thotë se 2022 AP7 është PHA më e madhe e zbuluar që nga viti 2014 dhe ndoshta në top 5% të më të mëdhenjve të gjetur ndonjëherë.

“Çdo asteroid me madhësi mbi 1 km konsiderohet një vrasës planeti,” tha Sheppard, duke shtuar se nëse një objekt i tillë godet Tokën, ndikimi do të ishte shkatërrues për jetën siç e njohim ne, me pluhur dhe ndotës të hedhur në atmosferë dhe efektet do të zgjasnin për vite me radhë.

“Sipërfaqja e Tokës ka të ngjarë të ftohet ndjeshëm nga rrezet e diellit që nuk arrijnë në planet. Do të ishte një ngjarje e zhdukjes masive siç nuk është parë në Tokë për miliona vjet, “tha ai.

Ndërsa gjetja e 2022 AP7 mund të sjellë në mendje vizionet e asteroidit Armageddon të përshkruar në filmin Don’t Look Up, studimi gjithashtu ofron siguri.

“Nuk ka asnjë shans për të goditur Tokën, aktualisht,” tha Sheppard, duke vënë në dukje se aktualisht 2022 AP7 kalon orbitën e Tokës kur Toka është në anën tjetër të diellit.

Sheppard tha se ekipi pret të gjejë “disa të tjera” objekte “vrarsëse të planetit” afër tokës me madhësi 1 km ose më të mëdha në vitin ose dy vitet e ardhshme përmes punës së tyre anketuese, e cila përdor teleskopin katër metra Blanco në Kili.

Jay Tate, drejtori i Qendrës Kombëtare të Informacionit të Objekteve Afër Tokës, i tha Guardian se nuk ka vend për panik, duke shtuar se Toka ishte një objektiv shumë i vogël.

“Për momentin, gjithsesi, probabiliteti i ndikimit është mjaft i ulët. Nuk do të thoja e papërfillshme, por mjaft e ulët.”

Në shtator, NASA nisi misionin e saj Dart, duke futur një anije kozmike në një asteroid në një përpjekje për ta devijuar këtë të fundit nga orbita e saj. Misioni ishte një përpjekje për të testuar teknologjinë që mund të përdoret përfundimisht për të trajtuar shkëmbinjtë hapësinorë që përbëjnë një kërcënim për Tokën. Muajin e kaluar, studiuesit konfirmuan se Dart kishte qenë një sukses.

Tate tha se një qasje si Dart mund të mos ishte e përshtatshme për 2022 AP7, duke pasur parasysh madhësinë e asteroidit, por kishte metoda të tjera të mundshme.

LEXO EDHE:

Back to top button