Zbulohet çelësi i mundshëm i humbjes së peshës: Truri komunikon me qelizat dhjamore

Studiuesit kohët e fundit kanë identifikuar neuronet shqisore që transmetojnë mesazhe nga indi dhjamor në tru

Një studim i botuar në revistën Nature tregoi se truri mund të dërgojë drejtpërdrejt mesazhe në indet dhjamore dhe të ndikojë në proceset metabolike të trupit.

Dr. Li Ye, nga Departamenti i Kimisë dhe Biologjisë Kimike dhe profesor i asociuar i neuroshkencës në Institutin Kërkimor Scripps, i cili bashkëautor i studimit, beson se zbulimi i këtyre neuroneve sugjeron për herë të parë që truri po monitoron në mënyrë aktive yndyrën. , në vend që thjesht të merrni në mënyrë pasive mesazhe për yndyrën.

Të udhëhequr nga një ekip nga Instituti i Kërkimeve Scripps, autorët Ye dhe Ardem Pataputyan zhvilluan dy metoda të reja për të studiuar lidhjen midis neuroneve shqisore dhe indit dhjamor. Së pari, ata përdorën një qasje të quajtur HYBRiD, e cila e bën indin e miut transparent dhe i lejoi ata të gjurmonin rrugët e neuroneve përmes indit dhjamor.

Për të parë se si funksionojnë neuronet në indin dhjamor, studiuesit përdorën një teknikë tjetër të re, të cilën e quajtën ROOT. Kjo i lejoi ata të shkatërronin në mënyrë selektive seksione të vogla të neuroneve shqisore në indin dhjamor për të vëzhguar se çfarë po ndodhte.

Nëpërmjet këtyre eksperimenteve, studiuesit zbuluan se gati gjysma e këtyre neuroneve nuk lidhen me sistemin nervor simpatik – rrjetin e nervave që trupi përdor për përgjigjen lufta ose fluturimi – por me zonën e trurit ku të gjitha ndijoret. origjinojnë neuronet, të cilët janë përgjegjës për aktivizimin dhe dërgimin e sinjaleve në pjesën tjetër të sistemit nervor për informacionin që kanë marrë.

Kur komunikimi me neuronet shqisore u mbyll, sistemi nervor simpatik filloi të konvertonte qelizat e bardha të yndyrës në kafe, të cilat më pas mund të digjnin kalori përmes një procesi të quajtur termogjenezë. Kështu, ka pasur një proces të përshpejtuar të djegies së yndyrës në trup.

Para studimit, studiuesit besonin se nervat e yndyrës i përkasin kryesisht sistemit nervor simpatik dhe se ato shërbejnë për të djegur dhjamin kur trupi është nën stres ose gjatë stërvitjes. Të informuar nga rezultatet e këtij hulumtimi, ata spekulojnë se dy sinjale nervore të kundërta mund të punojnë së bashku me sistemin nervor simpatik për të djegur yndyrën.

“Ekipi ende nuk e di saktësisht se çfarë mesazhesh transmetojnë neuronet shqisore në tru nga indi dhjamor, vetëm se lidhjet dhe komunikimet janë çelësi për ruajtjen e yndyrës së shëndetshme,” shpjegoi ai.

LEXO EDHE:

Back to top button