Zbulohet një hyrje misterioze nëntokësore pranë Piramidës së Madhe

Arkeologët kanë zbuluar struktura misterioze të fshehura nën sipërfaqe pranë Piramidës së Madhe në Egjipt, e cila mund të jetë një varr i panjohur i ndërtuar 4500 vjet më parë.

Ekipi përdori radar depërtues në tokë në Varrezat Perëndimore të Gizës, duke zbuluar një anomali në formë L që dukej të ishte një hyrje në dhomën më poshtë.

Varreza përmban eshtrat e mbretit Khufu, i cili porositi piramidën legjendare, anëtarët e familjes së tij dhe zyrtarët e lartë, duke sugjeruar që një varr tjetër elitar mund të shtrihet nën rërë.

Struktura në formë L shtrihet deri në gjashtë metra nën sipërfaqe dhe është e mbushur me rërë, për të cilën studiuesit spekulojnë se është bërë me qëllim pasi u ndërtua për të bllokuar hyrjen e “dhomës” gati 30 metra më poshtë.

“Strukturat që shkaktojnë anomalitë mund të jenë mure vertikale gëlqerore ose boshte që çojnë në strukturën e varrimit,” thanë studiuesit në studim.

Megjithatë, ata vunë në dukje se do të kërkohej hetim i mëtejshëm për të përcaktuar identitetin e saj të vërtetë.

Përveç radarit, ekipi përdori një teknikë të quajtur tomografi e rezistencës elektrike (ERT) që harton variacionet gjeologjike. Strukturat u zbuluan në një “zonë të zbrazët” pa struktura të dukshme dhe kryesisht tokë të rrafshët me rërë të ngjeshur në sipërfaqe.

Duke përdorur skanerë, ekipi përcaktoi se tipari në formë L ishte rreth 9.7 metra i gjatë dhe rreth 15 metra i gjerë.

Studiuesit kanë spekuluar se struktura mund të jetë një mastaba, një varr nëntokësor drejtkëndor me një çati të sheshtë të ndërtuar zakonisht me gur gëlqeror ose tulla balte.

“Ajo ka një bosht vertikal që lidhet me një dhomë nëntokësore”, thuhet në studim.

 

LEXO EDHE:

Back to top button