Zelanda e Re po punon për fruta laboratorike
Zelanda e Re po punon për fruta laboratorike

Shkencëtarët nga Zelanda e Re po punojnë në një projekt për të krijuar fruta të rritura në laborator. Ata do të përpiqen të krijojnë fruta pa pjesët që zakonisht hidhen, si farat ose lëkurat.
Shkencëtarët në Institutin e Kërkimeve të Bimëve dhe Ushqimit në Oakland synojnë të krijojnë inde frutash nga qelizat bimore që shpresojnë se do të kenë shije dhe erë si fruta të vërteta. Besohet se ky program i mbështetur nga Qeveria do të ndihmojë në ruajtjen e sigurisë ushqimore në vend.
– Ne, në Zelandën e Re, jemi të mirë në rritjen e kulturave konvencionale të perimeve, tha Dr. Ben Sean, drejtuesi i programit.
Për shkak se ushqimi i rritur në laborator është një koncept krejtësisht i ri, pasi të zhvillohet, siguria e tij do të duhet t’u vërtetohet organeve rregullatore, ndoshta përmes provave të shtrenjta dhe të gjata shkencore dhe shëndetësore.
– Ushqimi i krijuar në laborator mund të luajë një rol kyç në bujqësinë e qëndrueshme, por është ende në fazat e hershme të zhvillimit. Kapërcimi i pengesave të tilla mund të marrë vite, nëse jo dekada, shpjegoi Dr. Ali Rashidinejad, një shkencëtar ushqimor më me përvojë.
Konsumatorët gjithashtu do të duhet të pranojnë praktikën e re. Gjeneratat e vjetra mund të hezitojnë, por hulumtimet tregojnë se të rinjtë janë të gatshëm të provojnë një ushqim të ri nëse ai ofron përfitime shëndetësore duke kufizuar ndikimin e dëmshëm në mjedis, thonë shkencëtarët.