Zgjidhja është e shtrenjtë, por funksionon – si e trajtojnë atletët ajrin e ndotur gjatë dimrit?

Me ardhjen e dimrit dhe fillimin e sezonit të ngrohjes, banorët e Shkupit përballen me një nga problemet më të mëdha mjedisore - ajrin e ndotur.

Sipas matjeve të fundit, niveli i grimcave PM10 dhe PM2.5 në ajrin e Shkupit është mbi kufijtë e lejuar dhe kjo rrezikon shëndetin dhe cilësinë e jetës së qytetarëve.

Ajri i ndotur jo vetëm që shkakton sëmundje të frymëmarrjes dhe kardiovaskulare, por gjithashtu kufizon mundësitë për aktivitet fizik në natyrë.

Shumë shkupjanë që duan të qëndrojnë në formë dhe të përmirësojnë aftësinë e tyre përballen me dilemën: vrapojnë jashtë dhe thithin ajrin helmues, ose shkojnë në një qendër fitnesi dhe paguajnë një tarifë të shtrenjtë anëtarësie.

Prandaj, gjithnjë e më shumë njerëz zgjedhin opsionin e tretë: të blejnë një rutine dhe ta përdorin atë në shtëpinë e tyre. Rrotullat janë një nga mjetet më të njohura të fitnesit që lejojnë ushtrime kardio efikase pa u varur nga kushtet e motit apo orari i qendrave të fitnesit.

Sipas punonjësve të dyqaneve të specializuara të pajisjeve sportive, muajt e fundit është rritur me 50% numri i rutines së shitur.

Jovan Moskovski, avokat 35 vjeçar nga Shkupi, thotë se planifikon të blejë një rutine dhe të shpenzojë 42 mijë denarë për të.

Ai tregon se nuk e duron dot ajrin e ndotur gjatë dimrit dhe dëshiron të qëndrojë në formë dhe të ketë një vend ku mund të vrapojë.

“Unë jam sportist dhe më pëlqen të vrapoj nëpër parqe, male dhe rrugë të Shkupit. Por kur vjen dimri, kjo bëhet e pamundur. Ajri është aq i ndotur sa nuk mund t’i mbush mushkëritë me ajër të pastër dhe mbytem. Sa herë që dal jashtë, ndjej se më digjet fyti dhe më thahen sytë. Veç kësaj, nuk mund të shijoj pamjen drejt Vodnos apo Kalesë, sepse gjithçka është e mbuluar me mjegull”, na tha Jovan.

Ai shton se ka në plan të vendosë rutinen në dhomën e ndenjes në mënyrë që të mund të vrapojë çdo natë para se të shkojë në shtrat me pastruesin e ajrit pranë tij.

“Është e vetmja mënyrë që unë mund të ndihem i shëndetshëm dhe të ruaj ritmin tim të vrapimit. Mendoj se rutina është investimi më i mirë për shëndetin dhe mirëqenien time”, përfundoi Jovan.

Por jo të gjithë Shkupit kanë mundësi të blejnë një rutine, e cila shpesh kushton më shumë se një rrogë.

Prandaj, disa prej tyre përpiqen të përdorin opsione të tjera ushtrimesh në ambiente të mbyllura, të tilla si biçikleta stacionare, orbita ose makineri me peshë.

Njëra prej tyre është 28-vjeçarja Marina Stojanovska, një menaxhere marketingu nga Shkupi, e cila tha se nuk mund të blejë një rutine, prandaj zgjodhi të ushtrojë me biçikletë të palëvizshme.

“Unë jam adhurues i biçikletës dhe zakonisht eci nëpër qytet ose në Vodno. Por me ajrin e ndotur, bëhet rrezik për shëndetin tim. Kështu që vendosa të blej një biçikletë të palëvizshme dhe ta vendos në dhomën e gjumit. Kështu mund të ushtrohem kur të dua dhe sa të dua, pa u varur nga moti apo ndotja e ajrit”, na tha Marina.

Ajo shtoi se biçikleta e palëvizshme e ndihmoi atë të përmirësonte shëndetin dhe pamjen e saj fizike.

“Përveç humbjes së peshës dhe tonifikimit të muskujve, ndihem edhe më i lumtur dhe më i relaksuar”. Biçikleta është shpëtimi im i vogël nga stresi dhe ndotja e Shkupit”, tha Marina.

Qeveria e Republikës së Maqedonisë ofron masa të ndryshme për reduktimin e ndotjes së ajrit në Shkup, të cilat përfshijnë subvencione për zëvendësimin e sobave të vjetra me dru me ato më të pastra për mjedisin, fushata edukative për ngritjen e vetëdijes për efikasitetin e energjisë dhe mbrojtjen e mjedisit, si dhe iniciativa të gjelbra për përmirësimin e cilësisë së ajrit.

Por në pritje të rezultateve të këtyre masave, banorët e Shkupit janë të detyruar të mjaftohen me atë që kanë në dispozicion.

Një nga gjërat që bëjnë është blerja e pajisjeve për stërvitje që mund t’i përdorin në shtëpitë e tyre.

Këtë e konfirmon Boris Petrovski, 24-vjeçar, punonjës i një dyqani të pajisjeve sportive në Shkup, i cili na tha se klientët vazhdimisht telefonojnë dhe vijnë të pyesin për pajisje për ushtrime.

“Ka shumë interes për pajisjet e fitnesit, sidomos për rutine. Njerëzve u pëlqen të blejnë rutine sepse mund t’i përdorin kudo dhe kurdo që të duan, pavarësisht nga moti apo ndotja e ajrit. “Millët e rutinës janë praktike dhe efektive për përmirësimin e gjendjes fizike dhe shëndetit”, tha Boris.

Ai shtoi se shitjet e rutinave kanë filluar të rriten me ritme të shpejta.

“Ne shesim të paktën një rutine çdo ditë. Ndonjëherë kemi edhe lista pritjeje sepse nuk kemi mjaft kaseta në magazinë. “Mullat e rutines janë pajisja më e shitur e fitnesit tani,” tha Boris.

Sipas tij, rutinat kanë çmime dhe cilësi të ndryshme, varësisht nga modeli dhe prodhuesi.

“Rapetat më të lira kushtojnë rreth 20.000 denarë, kurse më të shtrenjtat deri në 100.000 denarë. Bandat më të shtrenjta kanë një standard më të lartë, cilësi më të mirë dhe më shumë veçori, si shpejtësia, programet, monitorimi i rrahjeve të zemrës, etj. Por edhe rutinat më të lira mund të plotësojnë kërkesën bazë të përdoruesve: të jenë në gjendje të vrapojnë në shtëpitë e tyre”, tha Boris.

Ai përfundoi se rutinat janë një alternativë e shkëlqyer për shkupjanët që duan të jenë fizikisht aktivë, por nuk mund të dalin jashtë për shkak të ajrit të ndotur.

“Millët rutine i lejojnë njerëzit të ushtrojnë në komoditetin e shtëpisë së tyre, pa vënë në rrezik shëndetin e tyre. Treadmilat janë një mënyrë moderne dhe popullore e ushtrimeve, e cila pritet të vazhdojë të rritet edhe në të ardhmen”, tha bashkëbiseduesi ynë.

LEXO EDHE:

Back to top button