Zhytja me kalë ishte një sport i vërtetë: Kanë ndodhur lëndime, dhe kalorësit kërcënohen shpesh nga kafshët

Edhe pse sot funksionon në mënyrë të mahnitshme, dikur kalorësit dhe kuajt hidheshin nga kërcimet dhe zhyten, dhe shpesh ndodhin lëndime.

Zhytja me kalë u shfaq për herë të parë në vitet 1880 si ideja e William “Doctor” Carver, një njeri i njohur më mirë si një shigjetar sesa një zhytës olimpik.

Carver thuhet se lindi me idenë ndërsa kalonte një urë mbi lumin Platte në Nebraska. Ndërsa Carver ishte ende në urë, kali u hodh nga ura në ujë, duke e frymëzuar atë me idenë e zhytjes së kuajve. Lëndimet ndodhën shpesh dhe më shpesh rrezikohej kalorësi sesa kali.

Nga vitet 1970, kuajt e zhytjes filluan të humbnin popullaritetin e tyre në mesin e aktivistëve të të drejtave të kafshëve, të cilët kërkuan t’i jepej fund kësaj praktike. Kishte një përpjekje të vogël për të kthyer kuajt e zhytjes në Atlantic City në vitin 2012, por aktivistët pro-jetës e mbyllën shpejt atë.

Se si dukej e gjitha mund ta shihni në videon e bashkangjitur.

LEXO EDHE:

Back to top button